Open dag op de boerderij, koeien bekijken de bezoekers. Foto: Rose Marie Keijzer

Warmond –  Een bruine of zwarte koe met een grote witte band om het middel. Zo kan je het Lakenvelder rund het best omschrijven. Zaterdag was het Open Dag op de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder, waar dit zeldzame ras op een kleinschalige en duurzame wijze wordt gefokt door Fernand en Niek de Willigen. Bezoekers kregen uitleg en konden rondstruinen over het bedrijf en de streekproducten markt. Voor de kinderen was er ponykarrit en een trampoline. Er was ruimschoots gelegenheid om alles over de Lakenvelders te weten te komen.

Lakenvelders zijn er in twee types, de ene is meer geschikt voor melk, de andere voor vlees. De runderen van De Willigen worden ambachtelijk geslacht, waarna het duurzame vlees op de boerderij wordt verkocht, vanuit een recent gerestaureerde turfschuur uit de 17e eeuw. De Lakenvelders lopen bij De Willigen nog lekker gewoon in de wei en gaan in de winter de boxen in, waar ze dan voer krijgen dat ook van het eigen land afkomstig is. De eigenaar van de boerderij heeft nadrukkelijk gekozen voor agrarisch natuurbeheer en zet zich in voor de weidevogels.
De Lakenvelder is een oud ras. We komen ze al tegen op schilderijen uit de middeleeuwen. Vaak werden ze als een soort sierrund gebruikt. Zo kwamen ze aan de bijnaam kasteelrund of parkrund. Omdat het ras economisch gezien niet zo interessant was, ging het bergafwaarts met de hoeveelheid dieren. In 1976 waren er nog maar 500, waarvan er slechts 100 echt de juiste tekening hadden. Dat feit leidde tot de oprichting van een fokkersvereniging. Nu lopen er weer circa 900 Lakenvelders rond, waarvan ongeveer 60 bij De Willigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in