TV: Noordwijk officieel heilzame zeebadplaats

Uitreiking predicaat Noordwijk, Heilzame Zeebadplaats (foto: Hielco Kuipers)

Noordwijk krijgt het predikaat ‘heilzame zeebadplaats’. Dat is een soort kuuroord aan zee. De titel moet ervoor zorgen dat de badplaats meer wellness-toeristen trekt. De titel is woensdag officieel uitgereikt.

De kwalificatie heilzame zeebadplaats krijgt een kustgemeente als er, naast een schone zee, een bepaalde hoeveelheid mogelijkheden is voor bijvoorbeeld thalassotherapie en wellness. In Noordwijk bieden veel hotels dit aan. Ook moeten er voldoende sportieve, culturele en culinaire activiteiten zijn, voor de dagen dat de zon niet schijnt.
Noordwijk is de derde heilzame badplaats in Nederland, na Cadzand en Domburg.

‘Het is natuurlijk ontzettend mooi als je je als badplaats steeds opnieuw kunt uitvinden en profileren’, zegt wethouder Roberto ter Hark. ‘Juist dat kuren zorgt ervoor dat Noordwijk veel meer een jaarrond-badplaats wordt.’

Vooral Duitse toeristen letten op het predikaat heilbad, weet wethouder Ter Hark: ‘In Duitsland kun je zelfs voor bepaalde aandoeningen de kosten van een kuuroord vergoed krijgen.’ Toch ziet hij ook mogelijkheden om meer Nederlanders te trekken: ‘Ook in Nederland zijn steeds meer mensen bezig met gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, en dan kan je in Noordwijk natuurlijk prima terecht.’

De gemeente heeft jarenlang naar de status toegewerkt, want je wordt niet zomaar een kuuroord. Maar met het behalen van de status houdt het werk niet op. ‘We kunnen nu doorgroeien naar een volwaardig kuuroord en dat betekent dat we samen met organisaties en ondernemers hard moeten werken om de status waar te maken’, aldus Ter Hark.

Lokale ondernemers zien ook mogelijkheden in de status van heilbad. ‘Wij zien het als iets positiefs’, zo reageert een woordvoerder van Hotel van Oranje, ‘en we gaan er ook zeker op inspelen bij de komende verbouwing.’ Het hotel staat al bekend om zijn uitgebreide wellness-faciliteiten.

Ook buiten het luxe segment zien ondernemers de voordelen. Rob van Wijnen is eigenaar van de even buiten Noordwijk gelegen Moon’s Farm, een kruidenboerderij en retraite voor mindfullness. Ook hij ziet dat gezondheid steeds belangrijker wordt voor mensen. ‘Zo’n predikaat als heilbad is een kapstok om ondernemers kansen te laten zien.’ Van Wijnen verwacht dat hij zal profiteren van de onderscheiding.

4 REACTIES

  1. Alleen alsKatwijk niet aan het spuien is dan krijgen we alle troep uit het binnen land .Therme 2000 en Busselo dat zijn kuurorden

  2. Wij Noordwijkers Mnr ter Hark zouden willen dat je meer voor de mensen zelf in Noordwijk wat doet .En niet voor al die lui die naar hier komen het zou zo mooi zijn als je op een foto staat en aan kondigt dat er zoveel huizen gebouwd gaan worden voor de gewone mensen want die wonen hier ook .En als je een kuuroord bent moet je ook eens zorgen dat de minder invalide ook makkelijker op het strand kunnen komen er zijn twee afritten die begaanbaar zijn voor die mensen .Want kuren is niet alleen voor de jetset maar ook voor gewone mensen .

  3. Onze heilzame zeebadplaats haalt wel de pers, maar helaas niet overal positief, de teneur is toch dat als een
    gemeente zich hier voor opgeeft en genoeg betaalt, je snel het predikaat binnen hebt, dus het is niet te hopen dat alle badplaatsen zich hiervoor op gaan geven🤔

  4. Frisse lucht happen aan zee we hebben een uitkijk post die net mooi bestraat is zetten ze er een flat voor weg uit kijk .Zijn er dan bij die gemeente dan geen mensen die dit niet gezien hebben 50 meter naar links dan had je de hele zeilvereniging niet gezien .Het is toch God zonde .Dat ze dat daar neer gezet hebben.Daar wordt je niet heilzaam van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in