Deze week in de Schaduwgemeenteraad: de bouwplannen in Noordwijk, de huisvestiging van arbeidsmigranten in het buitengebied en Noordwijk moet van het gas af. Scroll naar beneden om de aflevering terug te kijken.

Noordwijk op de schop

De kans is groot dat het aanzicht van Noordwijk de komende jaren flink gaat veranderen. De Haarlemse architect Kok Mulleners presenteerde eerder deze maand de plannen van de Adriaan van Erk Groep voor het bebouwen van het Palaceplein en het Esplanadeplein. Ondernemers zijn al enthousiast, maar de vrees bestaat wel dat Noordwijk door de hoge torens een tweede Knokke wordt. En wat vinden inwoners van de plannen? Die willen vooral dat het centrum rustiger wordt. Zo zou de Grent autoluw moeten worden.

Huisvesting arbeidsmigranten

Wat de gemoederen verder bezighoudt, is de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze huisvesting heeft een slecht imago. Denk aan tien arbeidsmigranten in een rijtjeshuis. Toch zijn de migranten hard nodig, met name in het hoogseizoen in de horeca. Wethouder Theo Alkemade wil nu dat agrarische panden die in het buitengebied leegstaan worden ingezet voor deze huisvesting. Alkemade gaat ervanuit dat de gemeente met zijn plan instemt.

Noordwijk moet van het gas af

De gemeente heeft de ambitie om in 2050 volledig van het gas af te zijn, maar gaat dat wel lukken? Noordwijk, met name in de kern, heeft veel oude woningen waar van het gas af gaan, niet zo makkelijk is. De overheid komt nu met een initiatief waar gemeenten zich voor kunnen inschrijven. Met deze proef kunnen de ergste obstakels worden onderzocht en kan er per gemeente voor een specifieke oplossing worden gezocht. Toch heeft de gemeente Noordwijk besloten om hier niet aan mee te doen. De gemeente zou niet aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Wethouder Sjaak van den Berg geeft aan dat pas in 2024 de eerste praktische stappen worden gezet.

Kijk hieronder de hele aflevering van de Schaduwgemeenteraad terug:

7 REACTIES

  1. Ja die mannen in een pak willen wel en die ondernemers ook lekker hoor als het maar op zee blijft weten jullie dat een bouwbedrijf uit gaat van 6 hoog maar door 10 hoog te vragen krijgen ze altijd 6 hoog .En dan denkt een gemeente zo dat hebben we weer goed gedaan .Worden dat nu allemaal sociale woningen nee dus want die gaan niet kuren dus dat zal dan wel niet .Er wordt in Noordwijk alleen gebouwd voor mensen met geld en Jan de klootzak mag in een zomer huis blijven zitten .

  2. De ondernemers… een wanna be prins bril staat nou niet bepaald als model voor wat 90% van de burgers zouden willen. Het is alleen maar vvd gezwets.. we zijn verloren.

    .

  3. The sky is the limit. Geen plaats meer voor de menselijke maat of de natuur in Noordwijk. Alles wat geen grandeur heeft moet weg.

  4. Bouwen maar b.v. op het vuurtorenplein en gat van palace maar dan wel alleen de sociale sector .
    En dan kan eindelijk die lelijke vuurtoren weg !

  5. Ik mag niks zeggen over deze meneer er zijn zat mensen die ook wel een praatje willen maken op jullie tv waarom altijd die zogenaamde ondernemers die vinden alles goed als het maar centen op levert het maakt hun niet uit of een dorp naar de kl gaat .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in