Warmond – Het Gastenhuis, een zorgformule voor kleinschalige zorg, hield op 17 februari Open Huis in de gerenoveerde en verbouwde gebouwen van het historische Sint Liduina.

Daarin bevinden zich nu twee gloednieuwe vestigingen, De Kaag en ’t Joppe. Er wordt kleinschalige zorg geboden aan totaal 38 dementerenden, die zoveel mogelijk vrij zijn in hun doen en laten.  De leiding is in handen van het zorgechtpaar Petra Luttekes en Peter Hulsen, die zelf inmiddels ook in het gebouw wonen.

De Kaag en ‘t Joppe functioneren zelfstandig. Zo wordt de kleinschaligheid gegarandeerd. Beide vestigingen hebben hun eigen team van medewerkers en hun eigen gemeenschappelijke woonkamer. De sociëteit die tussen beide vestigingen ligt, is het gemeenschappelijke middelpunt van het gebouw. Voor het zorgechtpaar gaat een langgekoesterde wens in vervulling: “Het idee om samen een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie te gaan begeleiden, leefde al vijf jaar. Na een oriëntatie op verschillende mogelijkheden kwamen we uiteindelijk uit bij Het Gastenhuis. Het is fijn om tot een formule te behoren en samen een visie te delen waarin de mens voorop staat en de huizen een open karakter hebben”, aldus Luttekes en Hulsen.Het is de bedoeling dat het Gastenhuis een levendige plek wordt in de dorpsgemeenschap van Warmond.

Officiële overdrachtTijdens het Open Huis werd rond het middaguur een officieel moment ingelast. De landelijke initiatiefnemers van Het Gastenhuis, Clasien Schakenraad en Annemieke Bambach, droegen de vestigingen van Het Gastenhuis Warmond officieel over aan het zorgechtpaar Luttekes en Hulsen, door hen een naambord voor aan de buitengevel te overhandigen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Teylingse wethouder Van Kempen. Hij heeft de  gemeentelijke zorgportefeuille en vindt het uitermate belangrijk dat Warmond weer woon- en zorgvoorzieningen heeft voor mensen met dementie. Dit omdat de twee verpleeghuizen in het dorp de afgelopen jaren zijn gesloten. In de vestigingen De Kaag en ‘t Joppe gaan ook direct Warmonders wonen. Bewoners betalen een vast bedrag aan kost en inwoning en zijn zoveel mogelijk vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Het is allemaal maatwerk per bewoner, uiteraard in overleg met de familie. Het Gastenhuis zal gaandeweg ook een dorpsfunctie krijgen voor mensen met dementie die nog thuis wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in