foto Jaap van Duin

Noordwijk – Een Vlaamse baggermaatschappij heeft een rupsmachine opgebouwd op het strand van Noordwijk. De tien meter hoge machine, genaamd de ‘Sunfish’, gaat een kabel drie meter diep in de grond leggen tot 1 kilometer in zee. De stroomkabel naar het windmolenpark Luchterduinen van Eneco wordt komende donderdag dieper gelegd.  

In 2011 is de Zandmotor aangelegd voor de kust van Monster, deze is succesvol gebleken en heeft in de periode voordat de kabel naar Luchterduinen is aangelegd de zeebodem voor de kust van Noordwijk verhoogd, aldus Ernest Diepstraten van Eneco. De zee is echter altijd in beweging en dit heeft er voor gezorgd dat het zand ook weer gedeeltelijk is weggespoeld en de kabel op twee stukken voorbij de branding rond de 1.5 meter diep ligt. De Sunfish gaat de kabel nu op deze plekken dieper onder de grond brengen, ongeveer 2,5 tot 3 meter.

De Sunfish is opgebouwd op het strand en gaat eind september de zee in om de werkzaamheden aan de kabel uit te voeren, zegt Tom Baguet van Jan de Nul die de opdracht uitvoert. Vanuit containers tegen de duinen worden de werkzaamheden gemonitord. De Sunfish blijft voornamelijk in zee, voorbij de branding. Als half oktober de werkzaamheden op zee zijn afgerond keert de Sunfish terug naar het strand en wordt het rupsvoertuig weer afgebroken.

Foto Jaap van Duin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in