Noordwijk – In Noordwijk zijn graafmachines op het Palaceplein sinds deze week op zoek naar de resten van de Atlantikwall uit de WOII.

Aanleiding voor de blootlegging van een klein stukje van de antitankwal is de omlegging van de boulevard. De gemeente Noordwijk wil weten wat er onder het zand zit, zodat ze de nieuwe weg kunnen verankeren in de bodem.

De Atlantikwall werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebouwd om geallieerden op afstand te houden. De muur liep van Noorwegen tot aan de grens van Spanje. ‘De Atlantikwall is gekanteld en ligt schots en scheef in een goot. Maar hij ligt er nog steeds,’ zegt Jan Heus van Atlantikwall Museum Noordwijk . ‘Na de oorlog hebben ze er gewoon zand overheen gegooid. Dat was de goedkoopste manier om ervan af te zijn.’

De gemeente Noordwijk trekt 16.000 euro uit om van een brok Atlantikwall een monument te maken. Jan Heus en het Atlantikwall Museum Noordwijk, zijn blij met dat initiatief van de gemeente. Het monument zal verwijzen naar het museum dat in de duinen net buiten het centrum ligt.

De werkzaamheden op het Palaceplein zullen ongeveer tot februari 2021 duren.

3 REACTIES

  1. Die weg heeft daar toch altijd al geweest vroeger moet een weg verankerd worden .Zijn ze bang dat hij wegspoelt met hoog water.Het mag wat kosten .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in