TV: Veel schade aan begraafplaats BAVO-terrein

Noordwijkerhout – Afgehakte handen en voeten van beelden, omgetrokken zuilen, de begraafplaats van de vroegere psychiatrische inrichting Sint Bavo in Noordwijkerhout ligt er troosteloos bij. De vroegere inrichting is al een paar jaar verlaten door de paters en de nieuwe eigenaar van het terrein kijkt niet meer om naar de honderden graven van de voormalige bewoners. ‘Het is een schande voor het dorp’, zegt een passerende wandelaar. ‘Het is toch geen gezicht’, zegt een andere voorbijganger.

Op het terrein van de Bavo, zoals de voormalig inrichting in de volksmond heet, wordt druk gebouwd. Er moeten 664 woningen komen, waarvan dertig procent sociale woningbouw. De projectontwikkelaar en de gemeente Noordwijk hebben afgesproken dat het rijksmonument samen met het groen en de begraafplaats worden ingepast in het nieuwe landgoed. Dat terrein zal In den Houte gaan heten.

Maar van die inpassing is nog weinig te merken. De begraafplaats wordt verwaarloosd, graven zijn omvergetrokken en beelden op een heuveltje achterin zijn flink toegetakeld. De gemeente wijst naar de eigenaars, de samenwerkende projectontwikkelaar Novaform en Trebbe.

Inmiddels is de schade bij de gemeente Noordwijk bekend en die gaan er naar kijken.

1 REACTIE

  1. Waarom is deze plek niet afgezet zoals dat nu ook voor de bouw is gerealiseerd. NU is er achteraf veel meer schade en een ieder kijkt lijdzaam toe hoe vandalen alles kapotmaken. Zou de gemeente Noordwijk ( bestuur en leden) sieren als er eens gehandhaafd word en dat de projectontwikkelaar eens flink op zijn verantwoordelijkheid wordt gewezenen dar ens flink voor gaat betalen . Welke partij pakt dit nu eens op ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in