Noordwijk – ‘Vier vrouwen zaten er op, en een hond, en de schipper. Maar de schipper bleef aan boord.’ Jo van der Lippe uit Noordwijk weet het nog precies, hoe hij als jong broekie bij de KNRM uitvoer om de opvarenden te redden van de King David, het zendschip van de zeezender Capital Radio. Het schip was in nacht van 9 op 10 november 1970 in een noordwesterstorm losgeslagen van zijn anker, en de schipper kreeg de motor niet aan de praat. 

Dat het schip zou stranden was onvermijdelijk. Toch rukte de reddingboot van de KNRM uit om de opvarenden voor die tijd van boord te halen. ‘De vuurtorenwachter, de heer Van Dee, sloeg alarm’, vertelt Van der Lippe, ‘en belde de heer Schimmel van de KNRM.’ Die probeerde de bemanning van de reddingboot wakker te bellen, maar de mannen sliepen door hun telefoon heen. ‘Toen belde hij mijn vader, en die was al wakker, het was rond vijf uur. Mijn vader riep mij en ik ben op de fiets gesprongen.’ 

Van der Lippe begint bij Arie Vink, de man die de tractor bestuurt waarmee de reddingboot te water wordt gelaten. ‘Ik heb staan bonken-bonken-bonken op de deur tot zijn vrouw wakker werd, en daarna ben ik doorgegaan naar Kees van den Berg, de schipper, en Kees den Hollander.’ Als iedereen wakker is varen de redders uit richting de ‘King David’, die dan nog een kilometer van het strand drijft. 

‘We zijn aan de lijzijde van het schip gaan liggen en hebben verbinding gemaakt met touwen. Die mensen stonden al aan de railing, en die schepen gingen op en neer. Moesten we nog oppassen voor de antenne, dat was een enorme horizontale halve cirkel die natuurlijk meedeinde en steeds naar ons toe kwam, maar het ging allemaal goed, en toen hebben we ze van boord gehaald.’ 

De vier dj’s worden afgeleverd op het strand en daar meegenomen door de politie. Van der Lippe heeft ze niet meer gezien. Maar de ‘King David’ des te meer. Het schip strand kort na de reddingsactie ter hoogte van het toenmalige Palace Hotel, en heel Noordwijk loopt uit om het te bekijken. 

‘Het heeft er drie dagen gelegen’, weet Van der Lippe, ‘omdat de eigenaar moest onderhandelen over de kosten van de berging met Wijsmuller, de sleepmaatschappij.’ Van der Lippe meent dat het om 30.000 gulden ging. In die tijd een enorm kapitaal, dat de eigenaar van Capital Radio niet had. De zender gaat failliet, en het schip vervalt aan Wijsmuller. Het wordt verkocht en deels gesloopt. Uiteindelijk belandt het op de bodem van een plas in de buurt van Nijmegen, als trainingsobject voor duikers. 

Toch is er nog een King David te bewonderen: een schaalmodel, gebouwd door oud-sleepbootkapitein Hans Hettelder uit Amsterdam. Hij is gek van de oude zeezenders, en de muziek van die tijd, en zijn hobby is modelbouw. ‘Ik heb twaalf zeezendschepen nagebouwd’, zegt hij met gepaste trots als hij zijn verzameling laat zien, met onder meer de Mi Amigo van Radio Caroline, de Borkum Riff, het eerste Veronica-schip, en de Norderney. ‘De Norderney heb ik inmiddels vijf keer gemaakt. In opdracht hè, mensen vinden dat mooi.’ Ze staan netjes naast elkaar, alleen de Mi Amigo staat apart. ‘Die vind ik de mooiste van allemaal.’ 

De King David heeft hij dit jaar gebouwd, tijdens de coronapandemie. ‘Ja, je moet toch wat als je binnen zit.’ Hettelder wijst op de enorme halfronde antennes die het schip kenmerkten. ‘De andere zendschepen hadden enorm hoge zendmasten waardoor ze wat onstabiel waren. Daarom hebben ze het met horizontale antennes geprobeerd, maar dat gaf vaak storing, dus dat was ook niet de oplossing.’ 

Hettelder is met zijn scheepsmodellen een graag geziene gast op fandagen van de zeezenders en modelbouwbeurzen in Nederland en Engeland. Maar door corona en een eerdere ziekte van zijn vrouw zit hij nu al een jaar thuis. Hij mist de tentoonstellingen enorm, en hoopt dat er volgend jaar weer wat mogelijk is. Dan zal de ‘King David’ zeker meereizen. 

Hieronder het filmpje van de stranding van Rob Caspers

1 REACTIE

  1. Een correctie en een aanvulling voor dit artikel:

    – “De vier dj’s worden afgeleverd op het strand en daar meegenomen door de politie”.
    Het waren geen dj’s, maar bemanningsleden van de King David. Er werden geen liveprogramma’s uitgezonden vanaf het zendschip. De programma’s werden allemaal op band opgenomen in studio’s in Bussum, en daarna afgespeeld in een studio aan boord van de King David.

    – “Uiteindelijk belandt het op de bodem van een plas in de buurt van Nijmegen, als trainingsobject voor duikers”.
    Aanvulling: De zender aan boord van de King David, die in de zestiger jaren eerder werd gebruikt door de Engelse zeezender Radio 270, werd na de stranding van het schip verwijderd en opgeslagen. In 1974 werd de zender weer gebruikt door de Vlaamse zeezender Radio Atlantis.

    Piet van der Vooren (oud-dj in 1974 van de Vlaamse zeezender Radio Atlantis).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in