Voorhout – Oudere mensen die nog wel zelfstandig kunnen wonen maar niet afhankelijk zijn van mantelzorgers omdat de buurman aan de ene kant en de buurvrouw aan de andere kant een handje meehelpt. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar de woongroep is al gerealiseerd in bijvoorbeeld Zwolle en Zeewolde. Nu zijn ook Lisse en Teylingen aan de beurt. Tenminste, als het aan de initiatiefgroep Knarrenhof Voorhout ligt.

In een knarrenhof voor senioren kijken bewoners naar elkaar om en daardoor kunnen ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, worden ontmoeting en onderlinge betrokkenheid versterkt en eenzaamheid tegengegaan, zo geeft de initiatiefgroep aan in een brief aan B&W en gemeenteraad. Met een knarrenhof komen er eengezinswoningen vrij voor jonge gezinnen en het werkt ook kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Volgens de initiatiefgroep zou Nieuw Boekhorst een ideale locatie zijn voor een Knarrenhof. Het probleem is volgens de groep dat de gemeente geen grond in bezit heeft op het terrein, maar alles is opgekocht door vijf projectontwikkelaars.
‘Wij vragen steun van de gemeente maar steun is niet voldoende: we vragen ook om met een plan te komen zodat er zelfbouw in het nieuwe gebied gerealiseerd kan worden’, aldus Martine de Ket, één van de initiatiefnemers.

Of dit mogelijk is op Nieuw Boekhorst weet wethouder Marlies Volten nog niet. Ze wil dat eerst met de gemeenteraad bespreken en benadrukt dat er een woonprogramma is met veel groepen die een plekje zoeken.
‘Er is behoefte aan een diversiteit van woningen: zowel voor jongeren als voor ouderen zien we dat er veel belangstelling is voor zo’n woonwijk. We staan wel open voor nieuwe initiatieven, we willen een woonwijk bouwen waar plek is voor iedereen.’

Martine de Ket (56 jaar): ‘Zelf zou ik er heel graag in willen wonen. Dat is niet omdat ik nu zo verschrikkelijk oud ben, maar omdat ik ruimte wil maken voor jongeren. Nu wonen we in een te groot huis.’

Voorbijganger Hans Kroon (58 jaar), vindt zichzelf nog te kras: ‘ik identificeer mij wellicht nog niet zo met mijn leeftijdgenoten.’ Annie Bakx is 81 maar ziet het nu ook nog niet voor zich. Ze is nog goed ter been en kan nog wandelen en fietsen. ‘Maar als dat minder wordt dan zou het me wel wat lijken.’

2 REACTIES

  1. Geweldig idee. Sociaal, kostenbesparend in de ouderen gezondheidszorg, welzijn en welbevinden voor ouderen in een welverdiend “knarrenhof”.

  2. Goedemorgen, een vraagje, waarom willen Voorhouters geen knarrenof in Voorhout dorp? Mijn vader (83)zou daar graag wonen maar hij wil zeker niet uit Voorhout verhuizen. Zoals veel Voorhouters denk ik. Groet van Monique

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in