Noordwijk – ‘Ik kan niet wachten’, zegt Michelle Maassen (28), bewoner van de Woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk en voorzitter van de cliëntendeelraad. Zij is de zes quarantaines in tien maanden corona goed beu. Maandag komt daar hopelijk een eind aan: dan begint de vaccinatie.


Volgens woordvoerster Willeke van Uden van de instelling is het enthousiasme onder de bewoners groot. ‘We denken vanmiddag alle toestemmingen binnen te hebben.’ Alle bewoners moeten zelf of via hun wettelijk vertegenwoordiger met vaccinatie instemmen.’Ik ben echt blij, want nu zijn we steeds de pineut’ zegt Michelle. ‘We zitten door corona al voor de zesde keer in quarantaine. We zijn er klaar mee.’


Minister Hugo de Jonge (VWS) kondigde de start van de vaccinatie van cliënten in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg dinsdagavond aan tijdens de persconferentie waarin ook de verlenging van de lockdown werd aangekondigd. De bewoners krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Daarvan werd steeds aangenomen dat die alleen kon worden verstrekt op grote locaties, omdat het in speciale koeling tot -80 graden bewaard moet worden. Het zou niet geschikt zijn voor de kwetsbare groepen, die niet op grote priklocaties kunnen langskomen. Nu blijkt het wel op de eigen locatie te kunnen worden verstrekt.

’s Heeren Loo was al maanden voorbereid. Brieven en informatie over de vaccinaties lagen klaar om verstuurd te worden. Nu het vaccin bekend is kunnen cliënten en verwanten om toestemming worden gevraagd. Voor het vaccineren van de cliënten zijn ook medewerkers extra geschoold die vanaf volgende week in speciale prikteams de woningen op het park langsgaan.
‘Onze medewerkers weten wat wel en niet past bij onze soms uiterst kwetsbare cliënten’, zegt Ageeth Ouwehand, bestuurder van ’s Heeren Loo. ‘Iemand met het verstandelijk vermogen van een peuter wil vaak niet geprikt worden. Dan is het fijn dat onze medewerkers dat toch op een zo prettig mogelijke manier kunnen doen.’ Eerst zijn nu de cliënten van het woonzorgpark aan de beurt, vervolgens wordt de vaccinatiecampagne uitgebreid naar cliënten die elders wonen. Dan kunnen ook andere vaccins worden gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in