Site pictogram Bollenstreek Omroep

TV: Zelf-varende veerpont in bedrijf

foto Rose Marie Keijzer

Warmond –  Met het automatische veer naar de overkant. Dat kan tot 1 oktober vanaf Kagerzoom naar een locatie naast de scouting op het recreatie-eiland Koudenhoorn. Het gratis veer, genaamd Ferry, vaart tussen 10.00 uur en 18.00 uur op vrijdag, zaterdag en zondag. Ferry biedt met name voetgangers en fietsers vanuit de richting Leiden/Leiderdorp een alternatieve route om op het eiland te komen. Ferry vaart op proef en wordt getest. Er is wel een bediener aan boord.

Wethouder Heleen Hooij proostte donderdag samen met Joop Veenis van The Future Mobility Network (FMN) op een behouden vaart, waarna het veer aan zijn eerste oversteek begon. Hiermee kreeg Teylingen de primeur van de eerste operationele automatisch varende pont in Nederland. Ferry is niet alleen zelfvarend, maar ook duurzaam. Hij vaart elektrisch op energie uit zijn eigen zonnepanelen. Tijdens de proefperiode worden allerlei zaken getest en onderzocht. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Ferry is ontwikkeld door FMN, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation. FMN werkt samen met de smartlabs van de Technische Universiteit in Delft.

Automatisch varende veerponten kunnen in de toekomst waterrijke gebieden eenvoudiger ontsluiten. Er is immers geen schipper meer nodig, de pont kan op afroep naar je toe komen varen en verschillende routes aanbieden.

Mobiele versie afsluiten