Noordwijk – De reden om te kiezen voor een nieuwbouwwoning is voor veel mensen duurzaamheid. Zo ook voor Maartje en Stephan. Zij zijn sinds september 2019 de trotse bewoners van een huis in de nieuwe wijk Offem Zuid. Ze hadden gehoopt dat de 10 zonnepanelen die ze op hun dak hebben liggen meer op zouden leveren, maar dit blijkt behoorlijk tegen te vallen.


‘Onze 10 panelen leveren op dit moment voor 2,5 paneel. Ze hadden makkelijk op het zuidoosten kunnen liggen, maar het merendeel ligt op het noordwesten’, aldus Maartje. Omdat de gemeente bepaalde eisen stelde aan het ontwikkelingsplan, zijn de panelen op een deel van de wijk aan de verkeerde kant gemonteerd. Ze stelden namelijk dat ze van buiten de wijk niet zichtbaar mochten zijn.
‘Uitgangspunt bij het ontwerp van de wijk was dat het een samenhang moest hebben met de dorpskern. Hierin is een masterplan opgenomen dat invulling hier aan heeft gegeven. Achteraf blijkt dat de oriëntatie van een deel van de woningen voor wat betreft de zonnepanelen niet optimaal is,’ schrijft de gemeente in een verklaring.

Het huis van Maartje en Stephan is niet vanaf de weg te zien en daarmee ook hun panelen niet. De reden dat bij ons de panelen op het noordwesten liggen is een raadsel’, aldus Stephan. Omdat ze met de ontwikkelaar niet verder komen, die geeft aan dat ze aan de wettelijke norm hebben voldaan, hebben ze een brief aan de gemeente geschreven. Ze uiten hiermee hun verbazing over het gegeven dat je zonnepanelen niet in de zon legt. Ook spreken ze hun hoop uit dat over het gedeelte van de wijk dat nog gebouwd moet worden wel logisch nagedacht wordt over hoe de panelen geplaatst gaan worden.

Groenlinks raadslid Cynthia Maan heeft vragen hierover gesteld aan het college van de gemeente Noordwijk. ‘Het is in elk geval opvallend dat er bij een nieuwbouwwijk zoveel van de potentiële energieopbrengst onbenut blijft. Daar waar de zon komt, liggen nu geen panelen. Terwijl in de discussie over de energietransitie zonne-energie op daken juist gezien wordt als optie met relatief weinig weerstand (veel maatschappelijk draagvlak). Dan moet je deze mogelijkheden dus juist volop benutten!’ aldus raadslid Maan.

5 REACTIES

  1. Ach… wat zielig. Ze kunnen zelf nog wat van die afzichtelijke gesubsidieerde panelen aanschaffen en neerleggen waar ze willen. Als duurzaamheid zo belangrijk was, hadden ze beter een andere woning (beng, gasloos, Tiny) kunnen komen kopen. Ze willen alleen maar geld zien.

  2. Ja zo bijdehand zijn ze bij de gemeente leg ze maar op het noord westen is er dan helemaal geen kennis daar? Maar als huizen bezitter had je toch al eerder aan de bel kunnen trekken als je je tekeningen bekeken.

  3. Beste Molkenboer,

    Waarom mag er geen punt van gemaakt worden? Het is toch heel vreemd dat dit maar halfbakken is gedaan? Daarnaast lees/hoor ik nergens dat ze geld willen zien. Wel dat ze de hoop uitspreken dat er in de toekomst beter wordt nagedacht.

    • Rare plaatsing door rare eis van de gemeente: ‘de wijk moet samenhang hebben met de dorpskern/ de panelen mogen niet zichtbaar zijn vanaf buiten de wijk”. Wie heeft die belachelijke eisen bedacht?? Dit gaat de burgers weer extra geld kosten: verplaatsing van de panelen op kosten van de gemeente lijkt mij om meerdere redenen redelijk!

  4. Pieter nu zijn we niet thuis .Dit bedenken ze alleen maar bij de gemeente Noordwijk want daar zit de kennis dus niet .wat een kak zooi leg ze maar op de achterkant want anders zien we ze liggen van de provinciale weg .Wie gaat dit betalen die lui die dit verzonnen hebben niet .Weer een miskleun tel maar op .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in