Archieffoto: @schaatspeloton.nl

Warmond – De laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix zijn verreden op het zee-ijs in Luleå in het noorden van de Botnische Golf in Zweden.  Lisa van der Geest kwam zaterdag op het podium voor de zilveren medaille, Iris van der Stelt in de finale wedstrijd op zondag voor de bronzen plak.

Luleå dag 1 – 82km

De eerste wedstrijd in Luleå ging op donderdag 20 februari voor de dames over 82km. Het was die dag erg koud, bij de start -17 graden. Manon Kamminga (marathonploeg A6, groot in auto’s) won de sprint van het peloton. Lisa van der Geest (WIJC en team Turner) werd 7e en voegde 14 punten toe voor het klassement over 5 afstanden.  Iris van der Stelt (WIJC en team Turner) werd 22e, Anne Leltz (WIJC en Jacobus.nl) finishte als 24e en Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex) als 32e.

Luleå dag 2 – zilver

Op zaterdag was er een korte tocht, 36km en de wind speelde een belangrijke rol. De eerste kopgroep werd gevormd door Manon Kamminga, Merel Bosma (Team Turner) en Anna van den Bos (BTZ.nl). Deze laatste moest afhaken waarna Lisa van der Geest, Iris van der Stelt en Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud) de aansluiting konden maken. Iris van der Stelt moest de kopgroep na ongeveer 30km loslaten. De Turner-ploeggenoten Merel Bosma en Lisa van der Geest probeerden het Manon Kamminga lastig te maken, maar zij wist de aanvallen te pareren.

Door onvoldoende samenwerking kon de kopgroep niet stand houden en werden de dames door de 2e groep opgeslokt. Dat betekende dat 15 dames moesten sprinten om de winst. Iris van der Stelt probeerde iedereen voor te zijn, maar werd achterhaald door Manon Kamminga die, nadat ze Iris had ingehaald, volop door sprintte en weer een overwinning in de KPN Grand Prix pakte. Lisa van der Geest had een verkeerde inschatting gemaakt en kon daardoor het gaatje dat Kamminga sloeg niet meer overbruggen, zij werd 2e en Merel Bosma 3e.

Luleå dag 3 – brons

De finalewedstrijd van de KPN Grand Prix, de Sea-Ice Classic, is gewonnen door Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud). Zij was de snelste van een kopgroep van zes die overbleef van de vroege ontsnapping. Ankie Ytsma werd 2e en Iris van der Stelt (WIJC en team Turner) finishte 3e.

De tocht ging over een ronde van slechts 6 kilometer . Het ijs onder de Bergnäsbrug was door dooi te slecht voor de geplande grotere ronde van 11,7km. Na een klein uur ontstond er een kopgroep van dertien dames zonder de belangrijke namen voor het totaalklassement. De kopgroep bleef goed samenwerken. Het peloton hield de afstand in eerste instantie overbrugbaar maar verloor toch de aansluiting. Zes vrouwen bleven in de kopgroep over en gingen strijden om de winst.  Iris van der Stelt, Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex), Ineke Dedden, Ankie Ytsma, Janneke Elzinga (iMFarming) en Sandra Dekker (Jacobus.nl) moesten na 104km sprinten om de overwinning. Ineke Dedden toonde zich hierin het snelst, zij  bleef op de streep Ankie Ytsma net voor. Iris van der Stelt moest genoegen nemen met de derde plaats. Loesanne van der Geest werd 5e

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in