Archieffoto Eric-Jan Geertsen

Bollenstreek – Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) stelt vragen over de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken.

Aanleiding is het rapport van de Vrije Ondernemers Noordwijk (VON) waaruit blijkt dat de GOM zelf de grootste onttrekker van 1e klas bollengrond zou zijn. Die wordt gebruikt om greenportvilla’s te kunnen bouwen. Jessica van Eijs wil van minister Ollongren weten of het wenselijk is de schaarse grond te gebruiken voor villabouw, terwijl er vooral behoefte is aan betaalbare woningen. Volgens de VON zijn de Bollenstreekgemeenten, om het gewenste areaal van 2625 ha bollengrond te behouden, nu gestart met het ontmantelen van dierenweides en (moes)tuinen. Volgens van Eijs past het verwijderen van deze groene locaties niet in het nationale beleid. Zij vraagt minister Ollongren te gaan praten met de Bollenstreekgemeenten over een goede ruimtelijke ontwikkeling van de streek.

Gemeenteraadslid Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) dringt naar aanleiding hiervan aan op een time-out, totdat alle ontwikkelingen goed besproken zijn binnen de raden van de Bollensteekgemeenten.

9 REACTIES

 1. Het is een schande dat de GOM het zicht op de bollengrond onttrekt door het faciliteren van de bouw van al die villa’s. Reed laatst van Noordwijk naar Noordwijkerhout en het hele lint van leeuwenhorst tot de kern van Noordwijkerhout is volgebouwd met kapitale villa’s.

  Volgens mij zijn er aardig wat zakken gevuld met deze ontwikkeling en ben benieuwd wie zijn zakken dit zijn. Wellicht dat de media dit eens kan onderzoeken?

  • Dit is expres gedaan, de lage Gooweg ligt toch niet in het zicht en heeft niet echt een horizon, er staan al decennia enkele villa’s, dus kan je het beter volbouwen. De bollenstreek staat/stond bekend om kaal en rommelig, door de bebouwing compact te maken e n te concentreren en op andere delen het meer open te maken krijg je een rustiger beeld.. 2 voorbeelden, als ik het mij goed herinner zal het bollenbedrijf aan de andere kant van deze Gooweg ooit verdwijnen zodat het 1 grote open vlakte wordt en het voormalig terrein van Van Beelen aan de Beeklaan is nu ook open gemaakt. Zo wordt alles wel netter. Om de paardenweitjes te ontruimen is onzin.. .die grond is en blijft bollengrond en mocht er ooit een bollenboer het hebben kan deze die grond altijd benutten, in de praktijk gebeurd dat niet meer.. een deel is ook “apengrond’ dat het dan maar braak moet liggen van handhaving is dus compleet misbeleid.

 2. In het hele land moeten stukjes land ruiger worden voor de natuur ,en moestuintjes enpaardeweitjes worden veelal gefaciliteerd door de lokale overheid ,maar kuuroord neurdwijk pikt ze in om een zootje geldwolven tegemoet te komen in achterhaalde ideën,gauw ontmantelen die gom!

 3. De paarde weides moet de villa’s compenseren om dat er teveel aan bollen grond is onttrokken wat een boeven bij dat gom de kleine jongens moeten het ontgelden het wordt tijd dat de boel eens goed wordt onder zocht.

 4. Alle 5 de reacties hierboven zijn 100% waarheid inderdaad!!! Overal willen lokale overheden juist wél moestuintjes en paardenweitjes, maar hier in Noordwijk niet en daarbij wordt hier 1e klas bollengrond bij bestaande kwekers onttrokken door het GOM en moeten de kleine particuliere moestuintjes en paardenweitjes daarvoor wijken. Hopelijk worden de beslissingsbevoegden ook wakker.

 5. Kijk maar naar de Voorhouterweg in Rijnsburg. Vroeger vanuit het huis van familie, praktisch onbeperkt uitzicht op de zonsondergang, nu is de westzijde volgebouwd met, soms, wanstaltige/kijk eens hoe een grote woning ik kan bouwen. Het vrije uitzicht is dus WEG! Daar was praktisch geen verrommeling, dus ook geen noodzaak tot volbouwen. Samentrekking, dus vergroting van percelen had heel veel meer meerwaarde gegeven.

 6. Er zijn al veel mensen gedupeerd door deze zinloze actie. De Gemeente Noordwijk heeft in de afgelopen tientallen jaren veel 1e en 2e klasse bollengrond volgebouwd, Duinpark, Vinkeveld, Boechorst, Grashoek, Middengebied, Offem Zuid, Boerenburg en terecht mensen moeten ergens wonen. De paardenweitjes en moestuintjes zullen in de praktijk nix aan het areaal bollengrond toevoegen en moeten nu het tekort compenseren.
  Het GOM moet inderdaad maar eens zeer kritisch bekeken worden.
  Hoe is het mogelijk dat er dure villa’s gebouwd worden op bollengrond terwijl men eindeloos loopt te steggelen over de Bronsgeest waar men sociale woningen zou bouwen. Noordwijk wordt volgebouwd met dure woningen en voor sociale woningbouw is er geen plek.
  Kijk naar project Duineveld in Noordwijk aan Zee, was daar nou geen plek voor sociale woningbouw???
  Op papier komt het GOM misschien wel aan de 2625 ha bollengrond, maar de paardeweitjes en moestuintjes welke hieraan worden toegevoegd, zullen zoals men nu al kan zien op verschillende plekken, verpauperen en echt geen bollengrond worden om de doodsimpele reden dat de grond niet geschikt is.
  Dus stop met deze zinloze actie welke veel financieel leed en verdriet aanricht.

 7. Los van alle reacties even ter verduidelijking, het GOM is zoals je hieronder kunt lezen een uitvoerende instantie.

  Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) is een besloten vennootschap op publieke basis. Het uitvoerend grondbedrijf is opgericht in 2010, met de Greenportgemeenten (per 1 januari 2019 Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen) als aandeelhouder. Ons beleidskader is de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek (2009, herzien/herbevestigd in 2016). Gemeenten en provincie zijn verantwoordelijk voor het ruimtelijk beleid, waaronder vaststelling van de ISG, bestemmingsplannen en besluiten over ruimtelijke ontwikkelingen.

  Dus ideeën en of klachten kun je gewoon neerleggen bij de betrokken gemeentes.

  Fijne kerstdagen en een hopelijk gezonder 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in