Foto PB

Noordwijk – Het vliegverkeer van Schiphol kan gevolgen hebben voor de gezondheid van omwonenden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM. In een brief aan de Noordwijkse gemeenteraad maakt de Omgevingsdienst West-Holland de voorlopige uitslag van dit onderzoek bekend. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van ultra fijnstof (UFS) rond Schiphol.

De Omgevingsdienst stelt: Het blijkt dat er verhoogde concentraties worden gemeten in de nabijheid van Schiphol, en dat dit ook effecten heeft op de gezondheid van omwonenden. De effecten zijn groter aan de ‘lijzijde’ (de kant waar de wind niet op staat) van de luchthaven en naarmate je dichterbij woont. Het RIVM doet nu verder onderzoek naar de effecten van langdurige blootstelling, de rapportage wordt verwacht eind 2021.

7 REACTIES

 1. Wat is dit nou weer? En er wordt toch al veel minder gevlogen, laten ze zich druk maken om ultrafijnstof uit nieuwe auto’s met roetfilters die de stofdeeltjes tot nanogrootte maakt..dit dringt in je huid en valt niet meer uit te hoesten, dus niets mis met een wat uudere diesel.

 2. Dus….we weten het nu….. je wordt er dus ziek van. We wisten al dat kinderen luchtwegaandoeningen en leerachterstanden oplopen door de luchtvervuiling en de voortdurende slaapverstoring. Het enorme lawaai wordt ook steeds “vergeten”. Luchtvaart is én luchtvervuiling én lawaai. Het is niet los van elkaar te zien.

  Jammer dat voorstanders van de luchtvaart dat maar niet willen inzien. Verwijzen naar andere bronnen is flauwekul.

  Kolencentrales worden gesloten, dieselmotoren uitgefaseerd, elektrische auto’s gepromoot, open haarden ontmoedigd. Nu is ook de luchtvaart aan zet om onnodige vluchten te schrappen en eerlijk belastingen te gaan betalen. Minder vliegen, minder vervuiling. Beter voor onze kinderen!

 3. Em dan hebben we in Nederland het probleem opgelost, nu nog de rest van de wereldbevolking, schei toch uit, er zijn teveel mensen op deze wereld, dat is het probleem!

 4. Helemaal mee eens Andere Jan, maar daar hoor je bijna niemand over,
  het schijnt dat daar niet over gepraat mag worden, vanwege de vluchtelingen
  of het geloof of om een reden die ik nog niet weet.

 5. Gaan jullie allemaal op de fiets naar Spanje .Dan doe je wat aan het milieu.Zolang ze open haarden toelaten en dieselauto’s hoef je niet te klagen over vliegtuigen die gaan echt niet weg het milieu is toch al verpest .

 6. de echte vervuiling van het luchtruim zijn de GEM trails. de vliegtuigen die lange strepen creeren overal ter wereld.
  het is een mengsel van kankerverwekkende chemicalien en micro aluminium om een filter te creeren die de aarde zou afkoelen.
  volgens milieudefentie zijn het gewoon contrails. Je voelt het al, ze moeten dit zeggen vanuit de politiek.
  zoek maar eens op het internet, in Amerika zijn goede videos te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in