Iris van der Stelt won dit seizoen onder meer op de Weissensee de alternatieve elfstedentocht (foto: @schaatspeloton)

Warmond – Lisa van der Geest (WIJC, mkbasics.nl) heeft tactisch sterk gereden en Carien Kleibeuker (Royal A-ware) in de laatste meters voor de finish van de 5e Grand Prix wedstrijd in Zweden verslagen. Derde op het podium was Pien Keulstra (A6).

Het marathonpeloton was in actie op het bevroren zeeijs van de Botnische golf, bij  Luleå, hoog in Zweden. Daar worden de laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix op natuurijs verreden. De eerste drie wedstrijden waren in januari op de Weissensee in Oostenrijk.

De 5e wedstrijd in de Grand Prix was een korte koers en in de definitieve ontsnapping van Carien Kleibeuker ging Lisa van der Geest mee. Pien Keulstra sloot zich wat later aan. Ze bleven vooruit en Irene Schouten – het hele seizoen een onverslaanbaar team samen met Kleibeuker – kon geen roet meer in het eten gooien. Kleibeuker plaatste nog een paar keer een aanval, maar kreeg geen kans. In de laatste meters ging Van der Geest haar voorbij en won zo de wedstrijd.

Iris van der Stelt (WIJC, mkbasics.nl) is in de zesde en laatste wedstrijd van de KPN Grand Prix over 100km als 2e geëindigd achter Irene Schouten (Royal A-ware). Irene Schouten heeft op de Grand Prix 5 na alle marathonwedstrijden waaraan zij deelnam gewonnen. Iris van der Stelt is in het eindklassement van de natuurijsmarathons als 3e geëindigd. Punten verdiende Van der Stelt vooral door de winst van de Alternatieve Elfstedentocht (Grand Prix 3) op de Weissensee.  De winst van het klassement was voor  Carla Ketellapper-Zielman en Merel Bosma had genoeg punten verzameld voor de 2e plaats. Lisa van der Geest  staat in het eindklassement op de 7e plaats, Anne Leltz (WIJC en A6) op de 35e plaats en Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex) op de 47e.

De eerste wedstrijd bij Luleå, de Grand Prix 4, op donderdag 21 februari werd gedomineerd door botte schaatsen als gevolg van de steenslag rond de brug. De ruim 80km lange koers ging onder een brug door waarop met steentjes gestrooid wordt tegen de gladheid. Door de auto’s worden die steentjes ook van de brug afgegooid. Net als vorig jaar was er daarom een tent onder de brug gezet, maar door het warmere weer en dus dooi kwamen de steentjes waarschijnlijk vrij te liggen. Alle ploegen hadden er last van. Voor de mkbasics-ploeg was het zuur want zij zaten met vier rijdsters in de kopgroep, maar door valpartijen vielen ze daaruit weg.
Anne Leltz (WIJC, A6) werd 16e en was de enige WIJC-er met punten. Iris van der Stelt finishte als 22e en Lisa en Loesanne van der Geest gingen voortijdig uit de koers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in