Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders kan verder gaan met het onderhandelen met de Adriaan van Erk Groep over de bouwplannen op de percelen, die tot nu toe eigendom waren van Bever Holding.
Kritiek was er dinsdagavond genoeg te horen. Veel partijen vinden de huidige bouwplannen voor het Gat van Palace en Vuurtorenplein te hoog. Ook zijn er zorgen over het realiseren van sociale woningbouw en middeldure woningen – dit ter compensatie van de villa-appartementen die Van Erk met het uitzicht op zee wil realiseren.
Een ruime meerderheid van de raadsleden heeft er echter vertrouwen in, dat het goed komt met de onderhandelingen over de bouwplannen. Toch zijn de reacties gemengd: Astrid Warmerdam (Doen!): “Het zijn snode plannen voor het Gat van Palace en Esplanade. Bemoedigend, maar veel te groot.” Hans Knapp (VVD): “We zijn verheugd dat we een start maken om een prachtige facelift van Noordwijk tot stand te brengen.” Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk): “Het college kan hier beslissingen nemen, de raad heeft een beetje het nakijken.” Dick Gutlich (D66): “De bouwplannen leiden niet tot sprookjesachtige of pittoreske plaatjes.” Jordy de Mooij (CDA): “Als we hier niet mee akkoord gaan, heb je kans dat het weer twintig jaar zal verloederen.”
We mogen er van uit gaan dat alle Noordwijkers blij zijn dat er eindelijk schot zit in de verkoop van de percelen van “Bever Holding” Al vele jaren zijn dit de shame plekken van Noordwijk Zee. Grootse plannen heeft de van Erk groep laten zien! De een vindt het mooi, de ander mist de fameuze Noordwijkse stijl, maar het zijn plannen. Dat Van Erk groots inzet is begrijpelijk, maar heeft de van Erk groep speciale privileges?
Is er iemand die kan uitleggen waarom op 8 genoemde percelen een (wet voorkeursrecht) WVG is opgelegd? Dacht de gemeente nu echte dat de bedragen die betaald zijn door de Van Erkgroep opgebracht zouden kunnen worden door de gemeente? Kan het door de wederpartij nu niet als drukmiddel gebruikt worden als de plannen onverhoopt zouden afketsen ?
Hier wordt gesteld dat de WVG op de kortst mogelijke termijn moet komen te vervallen. Wat is het voordeel van de gemeente als de termijn heel erg lang wordt?
Weet de gemeente wel wat ze doet als er geen bankgarantie wordt afgedwongen? Weet de gemeente het verschil wel tussen concern en bankgarantie?
Voor bedragen van 60 miljoen een concerngarantie aangaan is uitermate onverantwoordelijk. Dat zou in het slechtste geval wel eens het failliet van de gemeente Noordwijk kunnen betekenen.
Grote concerns hebben er geen moeite mee om een onderdeel failliet te verklaren wanneer zij hun zin niet krijgen. De gemeente blijft dan met de schulden zitten.
Wat betekent dat dus? Juist! De van Erk groep bepaald straks hoe de plannen en ontwikkeling zullen gaan. De gemeente en haar burgers hebben niets meer in te brengen.
Zoekt u maar eens op wat de gevolgen kunnen zijn als een gemeente geen bankgarantie heeft afgedwongen bij de ontwikkelaar. De voorbeelden zijn legio en zeker niet positief.
Natuurlijk wil elke Noordwijker dat er gebouwd gaat worden, maar gemeente let alstublieft op, uw ambtenaren zijn niet capabel genoeg en bestand tegen het zeer ervaren juridische leger van de van Erk groep. Houdt uw regie bij u. Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak niet zo.
Wauw!
Goede en zeer duidelijke uitleg !
Aletta ik hoop voor jou dat ze hier een notitie van maken want ze denken onderhand dat ze een bank geworden zijn aandelen kopen voor een hoop geld leningen afsluiten bij Liander .Maar weet je wat het is als het goed fout gaat dan is de Noordwijker weer de pineut .Daar om zeg ik ook schoenmaker blijf bij je leest en nog wat alles wat de gemeente Noordwijk zelf in de hand houd kost klauwen met geld want voor zulke projecten is er geen kennis in huis .
Aletta slaat de spijker op de kop wat deze plannen betreft. De gemeente is geen belegger. Die grote bouwers hebben heel veel slimme deskundigen in dienst of huren die diensten in. Stel je voor dat van Erk zijn zin niet krijgt om te bouwen wat hij wil zeker zo hoog mogelijk want lucht kost niets. Dan laat het de zaak springen en zit de gemeente, lees de bevolking met de gebakken financiele peren. Ze denken op dat gemeentehuis wel heel makkelijk dat de burgers al die verhogingen maar op kunnen brengen. Kijk naar het hoge inflatie cijfers, De verhogingen in de CAO’s zijn allang verdampt. Pensioenen worden nog steed niet verhoogd. De rek is er bij heel veel burgers uit of gaat er op korte termijn wel uit. Ik hoop net als Aletta, dat de politiek over de hele breedte dit leest en verantwoord omgaat met ons gemeenschaps geld. Alhoewel ik over dit laatste zeer grote twijfels heb en ik ben absoluut niet de enige verontruste inwoner!!!
Aletta zit er juist compleet naast. Ze heeft de juridische klok wel horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt.
De WVG zat al op de percelen vóór de aanschaf van Van Erk Groep. De WVG wordt tijdelijk opgeschort om de Van Erk Groep de ruimte te geven de percelen officieel aan te kopen van Bever Groep, maar blijft wel van kracht als die aankoop toch blijkt te mislukken.
Dan is er inderdaad een kans dat de gronden 60 miljoen ‘waard’ zijn geworden en dat de gemeente als eerste koper dat bedrag voorgelegd krijgt als Van Erk besluit om de gronden terug te geven aan Bever Holding. De gemeente is echter niet verplicht te kopen; de WVG is een optie. De gemeente kan daar dus vanaf zien (als het al zo ver komt) en zal dus zeker niet failliet gaan, zoals Aletta beweerd.
Het enige risico dat de gemeente loopt als de gronden weer eigenaar zijn van Bever Holding en de WVG afloopt, is dat de percelen nog decennialang shameplekken zijn/blijven. Maar het doet niets speciaals aan bestemmingsplannen, bouwvolumes of financiële plaatjes.
Verder gaat niet de gemeente, maar juist de Van Erk Groep de concerngarantie aan. Het betekent dat als een dochteronderneming van Van Erk failliet gaat (of verklaard wordt), dat de moedermaatschappij haar verplichtingen dient na te komen. Dat is in dit geval dus juist beter dan een bankgarantie, want het voorkomt het risico dat een onderdeel failliet verklaard wordt en biedt dus méér zekerheid dat afspraken nagekomen worden. Een bankgarantie is een zekerstelling op geld, een concerngarantie een zekerstelling op werk. Gezien de gemeente nauwelijks ‘met geld’ in dit project zit, is een bankgarantie voor de gemeente vrij waardeloos. Natuurlijk is het fijn als je de uren aan ambtelijke inzet eventueel zou kunnen terugvorderen, maar dat is nou geen kostenpost waar men enorm van onder de indruk zou moeten zijn. Veel belangrijker is dat er uiteindelijk gebouwd wordt, dus die concerngarantie heeft echt duizend keer meer waarde.