Foto: Corine Zijderveld Fotografie

Lisse – De gemeente Lisse wil de komende jaren haar eigen gebouwen duurzaam maken. Het plan is om te starten met de brandweerkazerne, zwembad De Waterkanten en theater Foralis. In een tweede fase volgen het gemeentehuis en de bibliotheek. De investering voor de eerste fase bedraagt, verspreid over een aantal jaren, ruim 1,6 miljoen euro. De jaarlijkse besparing op energiekosten is bijna 60.000 euro.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gemeente Lisse. “We hebben de ambitie om in Lisse in 2050 energieneutraal te zijn”, aldus wethouder Jeffrey van Haaster. “Om die doelstelling te halen willen we als gemeente het goede voorbeeld geven door ons eigen vastgoed de komende jaren energiezuinig te maken.”

De besparende maatregelen zullen niet alle kosten dekken. Dat vraagt om extra investeringen van de gemeente. Als eerste gebouw komt de brandweerkazerne in aanmerking, waarbij de besparing en investeringen nog wel tegen elkaar zijn weg te strepen. Voor de investeringen in andere gebouwen zal de gemeenteraad in moeten stemmen met extra lasten.

“We hebben nog geen rekening gehouden met mogelijke rijkssubsidies en mogelijke stijging van de energietarieven”, aldus wethouder Kees van der Zwet. “Maar het zal duidelijk zijn dat we als gemeente financieel gezien een stapje harder moeten lopen om onze duurzame ambitie waar te maken.”

1 REACTIE

  1. Een terugverdientijd van 25 jaar en wat is de technische levensduur van deze investeringen?
    Politici kijken meestal niet verder dan hun zittingstermijn, maar nu wel?
    Ach het onderwerp is in de mode.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in