Van model tot monster: Martijntje Cornelia maakt suikerspinsculptuur

Lisse – Kunstenares Martijntje Cornelia werkt al ruim 10 jaar met suikerspin. Ze maakt kleurrijke suikerspinkunstwerken, zoete sieraden en doet performances. Die laatste zijn arbeidsintensief en daarom ook maar heel zelden te zien. Dit weekend trakteerde het LAM museum in Lisse het publiek ter gelegenheid van de Lisser feestweek op een levend suikerspinmonster bij de ingang.

‘Het is eigenlijk heel simpel: zoals bekend van de kermis, zo begin ik ook.’ Martijntje Cornelia is ruim een uur bezig met haar model. Ze moet hard werken om te zorgen dat haar levende monster op tijd is ingepakt voordat het materiaal gaat kristalliseren. ‘Ik kan alle kleuren van de regenboog maken, zelfs zwart en grijstinten. Voor nu heb ik gekozen voor een lekker kleurrijk gezelschap. Ik heb een echte machine en dan ga ik spinnen’, zo vervolgt de kunstenares.

Nadat ze haar model, slechts gehuld in een bh en onderbroek, insmeert met honing – dan blijft de suikerspin beter plakken – maakt ze er een heus suikerspinmonster van. Binnen een mum van tijd is er bijna niets meer van haar te zien, behalve de roze, blauwe en gele kleur van gesponnen suiker. Alleen de mond is nog zichtbaar: ‘Ik kan nog ademhalen. Het voelt lekker warm, alsof ik in een soort coconnetje zit.’

Voor de gelegenheid heeft Martijntje Cornelia ook ander werk meegenomen. ‘Suikerspin is meer dan alleen maar eten’, vertelt ze daarover. ‘Het zijn een aantal grote mineralen van suikerspin die je kunt aanraken en ruiken.’ Het LAM museum in Lisse, gelegen op Landgoed Keukenhof heeft de grootste foodart collectie ter wereld. Er is bijvoorbeeld een indrukwekkende installatie te zien van Itamar Gilboa die in wit porselein heeft nagemaakt wat hij een jaar lang at. Het levert mooie conversaties op tussen bezoekers, die op de trap voor de enorme kast zitten terwijl ze filosoferen over wat hun eigen eetgewoonten zijn.

Het is een grote wens van Martijntje Cornelia dat er een suikerspinkunstwerk in de collectie van het LAM wordt opgenomen. ‘Dat zou te gek zijn, dan kunnen alle mensen die het nu hebben gezien hier terug komen.’ In een statement laat het museum weten dat ze hopen dat Martijntjes werk in de nabije toekomst een vaste plek in het museum krijgt. ‘Als haar suikerspinkunst érgens past, is het hier,’ aldus Froukje Budding namens het LAM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in