Archieffoto Tiny van der Zwan

Noordwijk – Na tien edities valt het doek voor Vechten tegen de Zee.

Volgens bedenkers en organisatoren Gerard Warmenhoven en John Asselbergs vertonen de strandpaviljoens nauwelijks animo om mee te werken aan het evenement. In 2006 startte naar aanleiding van de kustversterking Vechten tegen de Zee. Teams van tien deelnemers proberen met zelfgeschepte zandbergen zo lang mogelijk stand te houden tegen het opkomend tij. In het begin deden alle strandpaviljoens mee, maar die belangstelling nam steeds meer af. Er zijn er nog twee over. Te weinig, volgens de organisatoren.

Warmenhoven en Asselbergs hebben daarom besloten te stoppen met de organisatie het evenement.

6 REACTIES

 1. Lieve mensen,

  “Alles wat van waarde is, is weerloos” (Lucebert).

  Zo langzaam maar zeker verdwijnen een aantal authentieke- historisch gegroeide evenementen uit ons dorp. (week van de zee) en vreselijk jammer dat nu “zeetje houwen” aan de beurt is.

  “Follow the money”; niet glossy genoeg, levert te weinig omzet op, niet kosmopolitisch genoeg, Weinig kosten onder andere door de geweldige inzet van een aantal vrijwilligers.

  We zijn trots op onze historie. Kijk naar het museum van Noordwijk, de bunkers van de Atlantic wal, schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters en sporters.

  Toch laten wij originele-, historisch gegroeide evenementen die duidelijk een relatie hebben met onze ligging aan de kust en de zee zomaar verdwijnen???

  Wat blijft er nog over???

  John, Hans, Gerard, Henny en alle vrijwilligers bedankt voor dat wij ons elk jaar weer even als kind op het strand mochten uitleven!

  Hartelijke groet,

  Willem van Vugt

 2. Zo jammer dat dit evenement verdwijnt. De strandpaviljoenhouders zouden zich als geen ander moeten realiseren hoezeer dit bij Noordwijk hoort. Welke Noordwijker kent van vroeger niet het “zeetje houwen”. Een nat pak nam je maar op de koop toe. En de mogelijkheid om 1 keer per jaar met teams dat vechten tegen de zee weer te ervaren is er nu niet meer, terwijl jong en oud er zoveel plezier aan beleefden. Ook voor toeschouwers was het geweldig. Maar helaas…

 3. Het mooiste zinnetje in de media vond ik : Vechten tegen de zee wordt tenslotte altijd door de zee gewonnen ! Wordt het geen tijd om de jeugd uit te dagen om te proberen het zand vast te houden ? Sturen van de stroming door dammen en dijkjes kan zorgen dat er minder zand gesuppleerd hoeft. Dat daar natuur, milieu en financiele winst bij te behalen is moet onze jonge generatie meer aanspreken als dom zandkastelen bouwen. De aanleg van een jachthaven zorgt dat er zand blijft liggen en het schept meer ruimte voor de recreatie. Dit verhaal zou op scholen onderwezen moeten worden, werken met natuur hoeft helemaal niet zo duur !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in