Foto uit archief

Teylingen – Vereniging Eigen Huis heeft een steekproef gedaan onder 107 gemeenten naar de woonlasten van gezinnen. Gemiddeld betalen gezinnen 30,- euro meer aan gemeentelijke woonlasten, zoals ozb, afvalstoffen- en rioolheffing.

‘Opvallend is de forse stijging van de afvalstoffenheffing in Teylingen met maar liefst € 148 (+58%)’, is in het onderzoek te lezen. Deze stijging is echter een stuk lager, zo is bekend geworden in de raadsvergadering van donderdag in Teylingen. Met een nipte meerderheid is de stijging aangepast van bijna 60% naar 30%. Dat betekent ook dat Teylingen niet de koploper met de hoogste lastenstijging in Nederland is.

‘De onroerendezaakbelasting neemt volgend jaar gemiddeld met 4,1% toe. Gezien de gemiddelde WOZ-waardestijging van woningen met 14,9% en de hoge inflatie lijkt deze belastingverhoging mee te vallen’. Veel gemeenten compenseren de waardestijging dan ook met een relatief lager ozb-tarief. Dat is niet het geval voor huiseigenaren in een achttal gemeenten uit de steekproef waar de ozb volgend jaar met meer dan 15% omhoog gaat.

3 REACTIES

  1. Naast de verhoging wordt het restafval ook nog eens 1 keer per 3 weken in plaats van 1 keer per 2 weken opgehaald. Dit klinkt toch ook wel als een verkapte bezuiniging. Mogen wij ons restafval dat we niet kwijt kunnen bij de wethouder inleveren?

  2. Goedemorgen,
    Twee dingen vraag ik mij af (naast de kostenvermindering doordat er minder vaak wordt opgehaald in 2023):
    1. Wat is de ontwikkeling in de andere “HLT”-gemeentes ?
    2. Is de “beloningskorting afval 2023” ook verhoogd met 30 of 60% ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in