Teylingen – De gemeente Teylingen wil tot het jaar 2030 vijf gemeentelijke gebouwen gaan verduurzamen. Dat bleek maandag tijdens een presentatie voor de gemeenteraadsleden.

Al het komende jaar moet een begin worden gemaakt met het verduurzamen van het Gemeentekantoor en sociaal-cultureel centrum ’t Onderdak in Sassenheim. Het is de bedoeling dat de energievraag van de gebouwen wordt verkleind en dat duurzame energie wordt toegepast. Dat moet onder andere gerealiseerd worden door het vervangen van het glas, het overgaan naar warmtepompen, het plaatsen van (meer) zonnepanelen en de installatie van LED-verlichting. In 2026 volgt dan een verdere aanpak van ’t Onderdak, waarna sociaal-cultureel centrum ’t Trefpunt in Warmond in 2027 verder verduurzaamd zal worden. Het gebouw van gemeentewerken in Voorhout volgt dan in 2028, en tenslotte in 2029 het Bestuurscentrum eveneens in Voorhout.

In eerste instantie zouden de kosten van de hele verduurzamingsoperatie bijna 6,3 miljoen euro gaan bedragen, maar omdat onder andere de zonnepanelen op een aantal gebouwen redelijk recent zijn geplaatst waardoor deze nog niet aan het einde van hun levensduur zijn, kunnen de kosten worden teruggebracht tot ruim 4,8 miljoen euro. Na de realisatie van de plannen zal de gemeente jaarlijks zo’n 127.000 euro besparen op het gebruik van energie, zo is de verwachting.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in