Verkoop boerderij ‘stinkt aan alle kanten’

Foto Google Streetview

Voorhout – De verkoop van de boerderij aan de Leidsevaart nabij sportpark Elsgeest in Voorhout “stinkt aan alle kanten”. Dat beweert een oud-inwoner van Voorhout in een brief aan de gemeenteraad van Teylingen.

Volgens de briefschrijver heeft hij, sinds dat hij had vernomen dat de boerderij met een gedeelte van de grond verkocht zou worden, dagelijks de kranten en Funda in de gaten gehouden om te kijken of de boerderij te koop kwam. “Het leek ons de ideale stek om samen met onze (schoon)ouders te kopen. Mijn schoonouders hebben een paard en wat geiten, worden een dagje ouder, en zo zouden we dus kunnen ‘profiteren’ van elkaars voordelen wat betreft oppas voor de kinderen, mantelzorg etc. mét twee huisnummers. Vooral de ligging (vlak bij het dorp op een groot perceel) vonden wij erg waardevol”.

De briefschrijver had verwacht dat de boerderij op dezelfde manier te koop aangeboden zou worden als destijds de ambtswoning van de burgemeester. “Zodoende waren wij dus met stomheid geslagen toen de boerderij plotseling verkocht was, zonder dat wij zelf een eerlijke kans hebben gehad. Toen we ook nog vernamen dat de verkoopprijs rond de 650.000 euro lag brak helemaal onze klomp”. Van de gemeente vernam de oud-inwoner dat de verkoop gesloten was via een normale makelaar en men dus blijkbaar niet goed genoeg had opgelet omdat de verkoop wel degelijk openbaar was geweest. Volgens de oud-Voorhouter heeft de boerderij niet op Funda of soortgelijke kanalen gestaan, is de verkoop ook niet lokaal gepromoot via media, en is deze niet verloot bij een notaris. Hij is dan ook benieuwd naar de gedane biedingen. Hoewel hij niet helemaal zeker is van de verkoopprijs van 650.000 euro staat dit bedrag volgens hem niet in verhouding met de huidige woningmarkt. De verkoopprijs van dergelijke objecten zou tussen de 850.000 en 1.250.000 euro liggen. “Wij waren zelf bijvoorbeeld (samen met mijn schoonouders) zomaar bereid geweest om 2 ton meer voor het object te betalen”. De briefschrijver vermoedt dat het college van B&W “iets goed te maken had” met de huidige eigenaren van het pand en dat dit object daar prima ‘wisselgeld’ voor was. “Naar ons idee stinkt deze hele kwestie aan alle kanten en is de gemeenteraad een goede uitleg verschuldigd”.

Overigens heeft de fractie van het CDA in december ook al vragen aan B&W gesteld over de verkoop van de boerderij. Begin januari heeft het college daarop onder meer geantwoord dat de boerderij openbaar te koop is gezet bij Piet Warmerdam Makelaardij uit Noordwijkerhout. Volgens B&W heeft deze makelaar het object voor de vorige eigenaar verkocht aan de gemeente en was daarom zeer goed bekend met de locatie. “De verkoop is openbaar gemaakt via reguliere kanalen”, aldus B&W, dat verder laat weten dat er geen specifieke partijen zijn uitgenodigd. “Het was een openbare verkoop en iedereen was welkom om een bod uit te brengen”. De hoogste bieder heeft het gekocht, volgens het college. “De gemeente is geadviseerd door de verkopend makelaar bij het vaststellen van de vraagprijs. De gemeente heeft geen onafhankelijke taxatie laten doen. Het object is voor
de vraagprijs verkocht”, heeft B&W aan de fractie van het CDA laten weten.

De brief van de oud-Voorhouter staat geagendeerd als ingekomen stuk voor de vergadering van de raadscommissie Ruimte op 30 maart.

1 REACTIE

  1. Voorhout beste schrijver is niet zo goed in taxeren van panden het ene pand veel te hoog, en dan bedoel ik de oude Plussupermarkt plus aangrenzend terrein en nu deze Boerderij voor veel te weinig. Is dit openbaarheid van bestuur? Vraag mij af hoe de gemeenteraad hierop reageert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in