Noordwijkerhout – De oudste katholieke kerk van de Duin- en Bollenstreek, de Sint Victorkerk, viert het 170 jaar bestaan.
Voor 1852 stond op de plek van de kerk een kerkboerderij waar katholieken bijeen kwamen. Daarna werd het schip van de St Victorkerk, in een half jaar tijd voor 20.400 gulden opgebouwd. Een bouwtijd van een half jaar is enorm kort, maar de kerk was dan ook maar de helft van het huidige gebouw.
‘Het mooie van deze kerk is dat aan de noordkant eenvoudige ramen in het schip van de kerk zijn gebouwd. Aan de zuidzijde zie je kleurrijk glas-in-lood,’ zegt Ted Jansen van bouwzaken van de St.Victorkerk. Hij wijst op de bloemen in het glaswerk. Dit is een echte Bollenstreek-kerk. De rijke bollenboeren schonken geld voor glas-in-loodramen en daar zijn afbeeldingen van narcissen, krokussen en andere bloemen in verwerkt, aldus Jansen.
Het aantal katholieken nam in snel tempo toe, waardoor in 1897 werd besloten tot de vergroting van de kerk. Aan de voorzijde kwam een een priesterkoor plus een dwarsschip van 20 meter breed. Z’n honderd kerkgangers pasten in de vernieuwde kerk. In 1938 werd de huidige kerktoren erbij gebouwd.
Het orgel werd geschonken door een rijke parochiaan, Hein Pennings. ‘Hij had drie echtgenoten,’ zegt Jansen. Of dat wel van de katholieke kerk mocht, weet Jansen niet. Ongetwijfeld was de kerk blij met de schenking van het orgel, waar de namen van de drie vrouwen ook op ingekerfd staan.
Koster Ton van der Meer groeide in de Victorkerk op. Zijn vader was hier ook koster. Als klein jongetje speelde hij vooral in de kerktuin. En hij herinnert zich dat hij niet mocht rennen in de kerk van zijn vader.  Van der Meer vond de kerk als kind één grote schatkamer, vooral de pastorie waar alle kostbaarheden stonden.
Zondag zal in de kerk een fototentoonstelling van de ontwikkeling van het kerkgebouw te zien zijn.

1 REACTIE

  1. Die vrouwen zijn waarschijnlijk gewoon gestorven. Dat kwam wel vaker voor in die tijd. Bij voorbeeld bij de geboorte van een kind. Er is hier waarschijnlijk geen sprake van veelwijverij. Soms is geschiedenis heel gewoon en dus een beetj saai.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in