Dorine Putman is energiecoach bij de gemeente Noordwijk. Zij komt gratis aan huis om advies te geven. Ze vertelt hoe je energie en dus veel geld kunt besparen.

Hieronder de onderliggende info van het filmpje:

Naam van de energiecoach: dorine
Naam aanvrager: pieter voorbeeld

1. Aantal personen in huishouden: 3
2. Soort woning: tussenwoning
3. De woning is gebouwd Tussen 1945-1981


In alle kamers van uw woning gebruikt u waarschijnlijk energie. In al die kamers valt dan ook wat te besparen. Uw besparing is afhankelijk van:

 • het aantal personen in uw huishouden;
 • uw woning zelf;
 • en natuurlijk uw huidige gedrag.

De besparingen zijn een indicatie. Het gaat om het gemiddelde gebruik per jaar. De besparing is meer of minder naar gelang u apparaten meer of minder gebruikt of bijv. omdat deze energiezuiniger zijn.

Disclaimer
We rekenen met de gemiddelde prijs van € 0,49 voor 1 kWh stroom en € 2,20 voor 1 m3 gas (prijspeil 6 jan 2022). De genoemde besparingen in dit formulier zijn berekend op basis van deze prijzen. Door de huidige energiecrisis kunnen de leveringstarieven die mensen betalen voor hun energie flink uiteenlopen. U kunt uw leveringstarief opzoeken in uw contract, online omgeving of app van uw energieleverancier. Als uw tarief verschilt van het gehanteerde gemiddelde in dit formulier, zal de totaal gemiddelde besparing aan het einde van dit formulier afwijken van wat u daadwerkelijk kunt besparen.


Uw energieverbruik

Elektra: 3500
Gas/Stadswarmte: 1600
Het gemiddelde elektraverbruik in Nederland is 2830 kWh

Grootte huishoudenGemiddeld elektraverbruik per jaar in kWh
1 persoonshuishouden1850
2 persoonshuishouden2860
3 persoonshuishouden3400
4 persoonshuishouden3930
5 persoonshuishouden4180

Dag- en nachtstroom is in ieder geval rendabel als u 50% overdag en 50% van uw stroom ’s nachts (tussen 23.00-7.00 uur, in het weekend én op Nederlandse feestdagen) gebruikt. De stroom is goedkoper in de eerder genoemde perioden, maar duurder overdag! De grootverbruikers in huis (wasmachine, afwasmachine en droger) moet u dus minimaal ’s avonds en in het weekend doen. Alleen op uw rekening kunt u zien of u dag en nachtstroom heeft. Daar ziet u of uw telwerk I en telwerk II tegen verschillende tarieven worden afgerekend. Als u twee telwerken in uw meterkast heeft én ze draaien wil dat dus niet zeggen dat u dag- en nachtstroom hebt. Dat is een keuze!Het gemiddelde gasverbruik in Nederland is 1340 m3
Het gemiddelde gebruik bij stadswarmte is 35 GJ

WoningtypeGemiddeld verbruik per jaar in m3Stadswarmte in GJ
Flat99024
Tussenwoning129032
Hoekwoning151043
2 onder 1 kap171049
Vrijstaand220055

Bron: Nibud 2020

Het Energiegesprek

In alle kamers van uw woning gebruikt u waarschijnlijk energie. In al die kamers valt dan ook wat te besparen. Uw besparing is afhankelijk van:

 • het aantal personen in uw huishouden;
 • uw woning zelf;
 • en natuurlijk uw huidige gedrag.

De besparingen zijn een indicatie. Het gaat om het gemiddelde gebruik per jaar. De besparing is meer of minder naar gelang u apparaten meer of minder gebruikt of bijv. omdat deze energiezuiniger zijn.


Energietips per vertrek

We gaan per vertrek na welke aanpassingen zouden helpen om uw energie- en waterverbruik omlaag te brengen. De meeste aanpassingen gaan over gedrag, maar we willen u ook tips geven voor handige producten die u kunnen helpen het verbruik terug te dringen. Die hoeven niet zo duur te zijn en bovendien kunt u geld besparen als u deze producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

– Ledlampen– Waterbesparende douchekop
– Brievenbusborstel tegen de tocht– Waterbesparende perlator voor kranen
– Deurdrangers tegen de tocht– Waterbespaarder toilet
– Tochtstrips– Douchecoach (tijdklokje/zandloper)
– Radiatorfolie– Douchewisser tegen schimmel en kalk
– Stekkerblok met schakelaar– Koelkast thermometer
– Tijdklok schakelaar– Convector ventilatoren

Verder raden we u aan om de temperatuur van uw CV-ketel wat lager te zetten. Daarmee bespaart u flink op uw gasverbruik. U kunt dit eenvoudig zelf doen. Instructie vindt u hier: [https://www.zetmop60.nl target=]www.zetmop60.nl


Gang

4. Hangt in de gang een spaarlamp/ledlamp?
Nee

Door uw huidige gloei- of halogeenlamp (40 Watt) door een ledlamp (8 Watt) te vervangen kunt u jaarlijks €11,45 besparen (uitgaande van 2 branduren per dag).

Uw mogelijke besparing: 46


5. Is uw verwarming (indien aanwezig) aan in de gang?
Ja

Door ruimtes die u weinig gebruikt niet te verwarmen kunt u veel besparen. Als u van buiten komt, lijkt het binnen altijd lekker warm. Ook ontsnapt de warme lucht uit de gang naar buiten.


6. Heeft u een brievenbusborstel, zodat er geen warme lucht kan ontsnappen?
Nee

Deze zijn voor ongeveer €10,- te verkrijgen bij een bouwmarkt en zeer eenvoudig met een plakstrip of twee kleine schroefjes aan te brengen.


Toilet

7. Hangt in het toilet een spaarlamp/ledlamp?
Nee

Door uw huidige gloei- of halogeenlamp (40 Watt) door een ledlamp (8 Watt) te vervangen kunt u jaarlijks €5,73 besparen (uitgaande van 1 branduur per dag).

Uw mogelijke besparing: 5


Woonkamer

8. Hoe hoog zet u de thermostaat (radiator met CV) als u thuis bent?
21 graden of hoger

Let op: als u uw woning al heel energiezuinig heeft gemaakt en extra heeft geïsoleerd dan kunt u beter bij 1981 en later kijken, ondanks dat u een oude(re) woning heeft.

Uw mogelijke besparing: 320


9. Zet u een uur voordat u gaat slapen de verwarming lager of staat uw klokthermostaat zo ingesteld?
Nee

Besparing per jaar bij het altijd (7x per week) een uur voor het slapen gaan de verwarming lager zetten.

Let op: als u uw woning al heel energiezuinig heeft gemaakt en extra heeft geïsoleerd dan kunt u beter bij 1981 en later kijken, ondanks dat u een oude(re) woning heeft.

Uw mogelijke besparing: 210


10. Hangen in de woonkamer alleen maar spaarlampen of ledlampen of zijn er ook nog gloeilampen of halogeenlampen?
Nee, ook nog gloei en/of halogeen lampen

Als u deze vervangt door een ledlamp bespaart u per jaar:

1 gloeilamp/halogeenlamp€ 22,80
2 gloeilampen/halogeenlampen€ 45,59
3 gloeilampen/halogeenlampen€ 68,39
4 gloeilampen/halogeenlampen€ 91,18
5 gloeilampen/halogeenlampen€ 113,98
6 gloeilampen/halogeenlampen€ 136,77

Verschil in kosten vergeleken met het gebruik van een 40 Watt gloei/halogeenlamp t.o.v. ledlamp (8 watt), bij gemiddeld 4 branduren per dag.

Uw mogelijke besparing: 90


Welke lamp(en) gebruikt u het meest?

Dat is dan een goede lamp om als eerste te vervangen. Voor iedere vier uur dat een gloei- of halogeenlamp dagelijks brandt, bespaart u € 23,-. De led- of spaarlamp is dus in ongeveer drie maanden terugverdiend, bij een goedkopere ledlamp kan dat al binnen twee maanden. Brandt de lamp langer dan vier uur per dag dan kan de besparing dus verder oplopen.

Met lampen voor de gezelligheid is niets mis, vergeet niet dat ze wèl energie gebruiken. Doe ze dan ook alleen aan als u ze ook daadwerkelijk kunt zien. Lampen met een dimmer, bijvoorbeeld de veel voorkomende halogeen sta-lamp, verbruiken altijd meer dan u dimt, ook al dimt u de lamp tot 5%. Dat is belangrijk, zeker als er een lamp in zit van 300 of zelfs 500 watt. U kunt dan flink besparen door er een lamp met minder watt in te doen. De dimmer zelf gebruikt ook altijd energie, zelfs als de lamp uit is. Ook hier is het dus een aanrader om de stekker er uit te trekken, zeker als u langer weg bent.

Het hoeft niet overal even licht te zijn, een lamp van 60 Watt kan al snel vervangen worden door eentje van 40 Watt. Vaak komt het de gezelligheid ten goede. Vervang de lampen het liefst door led-lampen, deze zijn het energiezuinigst. En voor alle lampen geldt natuurlijk: doe hem uit als u er geen gebruik van maakt. Het is een fabeltje dat u lampen beter aan kunt laten omdat aan en uit doen meer energie kost.


11. Staat uw bank voor de verwarming?
Ja

Een bank of een ander meubelstuk houdt de warmte tegen waardoor de warmte de kamer niet in kan. Wilt u de bank graag op die plaats houden dan zou u kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een winter- en een zomeropstelling. Zet in ieder geval uw bank een flink stuk van de verwarming vandaan. Dit scheelt heel veel en het is beter voor uw bank.


12. Heeft u gordijnen en doet u deze ’s avonds dicht?
Nee

Gordijnen isoleren de warme binnentemperatuur van de koude buitenlucht. De verwarming hoeft dan minder vaak aan te slaan om bij te verwarmen. Door de gordijnen ‘s avonds altijd dicht te doen kunt u per jaar het volgende besparen:

Enkel glas: €26,- per m2

Dubbel glas: €9,60 per m2

HR++ glas: €8,- per m2

Uw mogelijke besparing: 96


13. Heeft u gordijnen die voor de radiatoren hangen?
Ja

U kunt per m2 radiator oppervlak €19,- per jaar besparen door dit niet meer te doen.

Uw mogelijke besparing: 160


14. Staat uw tv (indien aanwezig) in de woonkamer op stand-by?
Ja

U kunt €13,- besparen door het nooit te doen. Heeft u een moderne led-tv dan is de genoemde besparing minder, bij een plasma-tv juist meer. Nieuwe tv’s gebruiken in stand-by maximaal 1 watt, terwijl dat bij oude modellen kan oplopen tot 3 watt.

Soort tvStroomverbruik/jaarDit kost per jaar
Led (32 inch)160 kWh€78,-
Lcd (32 inch)230 kWh€112,-
Plasma (42 inch)500 kWh€245,-
Oude beeldbuis (29 inch)200 kWh€98,-

We gaan ervan uit dat de TV 4u p/dag aanstaat en 5u p/dag stand-by staat. Stroomprijs is 49 cent per kWh (prijspeil 6 jan. 2022).

Uw mogelijke besparing: 13


15. Staat uw decoder of mediakastje (indien aanwezig) in de woonkamer altijd aan?
Ja

U kunt €62,- (126 kWh) besparen door hem (met tijdschakelaar) uit te zetten tussen bijv. 2.00 uur ‘s nachts en 18.00 ’s avonds.

Uw mogelijke besparing: 60


De digitale decoder (het mediakastje): een stille stroomvreter

Oudere decoders verbruiken in de stand-bystand vaak behoorlijk veel stroom. Dit zorgt samen met de stroom voor het kijken voor een flink jaarverbruik. Voor nieuwe decoders zijn er strenge regels: zij mogen in stand-by niet te veel elektriciteit verbruiken. Het jaarverbruik van een ouder kastje met opnamefunctie (Personal Video Recorder, PVR), een tweede tuner, interactieve televisie (ook return path genoemd) en HD kan oplopen tot ruim 250 kWh per jaar (123 euro). Dat is meer dan het verbruik van een gemiddelde wasmachine. Helemaal uitzetten (met stekker of schakelaar) levert daarom een grote besparing op. Daarbij gaan geen instellingen verloren. Uitzetten heeft wel een nadeel: als u hem weer aanzet, heeft de decoder een tiental seconden tot enkele minuten nodig om weer op te starten.

Oplossing: tijdschakelaar

Een tijdschakelaar kan oplossing bieden. Schakel bijvoorbeeld van 2 uur ’s nachts tot 6 uur ’s avonds de decoder automatisch uit. Dan bespaart u ongeveer 50 procent van het totale stroomgebruik van de decoder. Haal tijdens vakanties in elk geval de stekker uit het stopcontact: dat bespaart zo’n 2 kWh per week. U kunt uzelf natuurlijk ook aanwennen om de decoder alleen aan te zetten als u deze gebruikt. Let op: u kunt geen opnames plannen als de stekker eruit is.


16. Hoeveel opladers heeft u thuis in het stopcontact zitten, zoals voor de iPad, laptop, batterijen, babyfoon etc.?
Een of meer

Door deze opladers uit het stopcontact te halen als u ze niet gebruikt kun u per jaar ongeveer het volgende besparen:

1 oplader2 opladers3 opladers4 opladers5 opladers6 opladers
€4,26€8,52€12,78€17,04€21,30€25,57

Het scheelt niet alleen een paar euro’s het is ook in verband met brandgevaar echt slim om ze er uit te halen als u niet thuis bent of slaapt.

Uw mogelijke besparing: 17

Er zijn meerdere apparaten die sluipstroom verbruiken. Milieu Centraal geeft onderstaand lijstje met veel voorkomende sluipverbruikers.

1. Miniboiler147 kWh/jaar€72,03 per jaar
2. Uitgebreide decoder met HDD130 kWh/jaar€63,70 per jaar
3. Kokendwaterkraan (niet geïsoleerd)81 kWh/jaar€39,69 per jaar
4. Satellietontvanger59 kWh/jaar€28,91 per jaar
5. Antenneversterker47 kWh/jaar€23,03 per jaar
6. Espressomachine42 kWh/jaar€20,58 per jaar
7. HDD-recorder38 kWh/jaar€18,62 per jaar
8. Basisdecoder zonder HDD33 kWh/jaar€16,17 per jaar

Keuken

17. Hangt in de keuken een ledlamp?
Nee

Door uw huidige gloei- of halogeenlamp(en) door een ledlamp (8 Watt) te vervangen kunt u jaarlijks €22,89 (per 40 Watt lamp) besparen (uitgaande van 4 branduren per dag en €0,49 per kWh).

Uw mogelijke besparing: 22


18. Kent u de mogelijkheden om energiebewust te koken?
Nee

Mogelijkheden om energie te besparen tijdens het koken zijn:

 • Zet eten met weinig water op en doe de deksel op de pan.
 • Zet de kookstand lager als het water kookt of zelfs uit.
 • Zet de pan op de best passende kookzone van uw kookplaat.
 • Minder vroeg de oven voorverwarmen. Op de verpakking van een ovengerecht beginnen ze vaak met het voorverwarmen van de oven. Dat is nog uit de tijd van de oude gasovens, die moesten heel lang voorverwarmen voordat ze op temperatuur waren.
 • Reinig regelmatig de filters van de afzuigkap indien aanwezig.

19 . Ik draai de vaatwasmachine (indien aanwezig) alleen als hij helemaal vol is:
Nee

Als u de vaatwasser draait wanneer deze niet helemaal vol is, kunt u hier op al snel enkele tientjes per jaar besparen aan water en energie. Een paar keer minder aan per week scheelt aan elektriciteitskosten … per jaar.

Wist u dat het ook slim is om niet voor te spoelen? Dat kost veel water, zeker warm water is erg kostbaar maar de afwastabletten hebben vuil nodig om aan te hechten zodat het zijn werk kan doen. Bij een schone vaat lukt dat dus niet.

Energie labelVerbruik per keer1x per week in €2x per week in €3x per week in €4x per week in €
A+++/nieuwe B-C0,75 kWh€19,11€38,22€57,33€76,44
20150,85 kWh€21,66€43,32€64,97€86,63
20100,90 kWh€22,93€45,86€68,80€91,73
20001,37 kWh€34,91€69,82€104,72€139,63
19901,83 kWh€46,63€93,26€139,89€186,51

Uw mogelijke besparing: 0


20. Ik doe slechts 1x per dag de afwas met de hand.
Nee

Extra kosten voor water en energie door vaker afwassen per jaar:

2 keer per dag3 keer per dag4 keer per dag
€28,00€55,00€89,00

Ook afwassen met de hand kost veel energie. U kunt het energie en waterverbruik beperken door:

 • Niet heel vaak hele kleine beetjes af te wassen;
 • Niet met een lopende kraan af te wassen;
 • Vang het nog niet warme water op en gebruik het om thee te zetten of de planten water te geven;
 • Niet voor en na te spoelen met een lopende kraan.

Uw mogelijke besparing: 55


21. Zit in uw kraan bij de gootsteen een waterbespaarder?
Nee

Door een waterbespaarder (perlator) te gebruiken, kunt u geld (water en energie) besparen.

1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen
€8,00€16,00€24,00€32,00€40,00

Uw mogelijke besparing: 24


22. De koelkast staat tussen de 4 °C en 6 °C?
Nee

Wanneer hij kouder is afgesteld, kunt u energie besparen. Tussen de 4° en 6° is koud genoeg.

Een koelkast verbruikt veel energie. Dag en nacht zorgt hij ervoor dat alles op de juiste temperatuur blijft. Maar te koud hoeft niet, vaak is stand 3 of 4 genoeg. Let op: stand 4 betekent niet dat de temperatuur ook 4 °C. Desgewenst kunt u met en eenvoudige (koelkast)thermometer de temperatuur in uw koelkast controleren. Deze kost ongeveer €4,- á €6-.

Extra besparingen:

 • Bedenk eerst wat u wilt hebben en doe dan de koelkast pas open;
 • Laat de koelkast niet onnodig open staan bijv. omdat u iets inschenkt en de fles nog terug moet;
 • Ontdooi producten uit de diepvries in de koelkast, het werkt als koelelement en is hygiënisch;
 • Zet de koelkast bij een lange vakantie uit. Laat de deur open staan tegen nare luchtjes.

23. Heeft u een tweede koelvriescombinatie?
Ja

Een tweede koelvriescombinatie is vaak afkomstig uit een oude keuken omdat hij het nog deed. De verbruiken verschillen wel enorm met die van nieuwe koelkasten. Koelkasten zijn de afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombinatie van twintig jaar oud jaagt er zelfs meer dan 500 kWh per jaar (€245,-, prijspeil 6 jan. 2022) doorheen. Dat is bijna vier keer zo veel als een nieuwe zeer zuinige koelvriescombi die slechts 160 kWh per jaar gebruikt (€63,70, prijspeil 6 jan. 2022). Het meerverbruik van de oude koelkast loopt nog verder op wanneer de deur niet goed meer sluit: de koelkast moet dan erg hard werken omdat er voortdurend warme lucht binnen komt.

Door de koelvriescombinatie van tien jaar nu te vervangen door een zeer zuinige bespaart u jaarlijks bijna €85,- aan stroomkosten. Door het vervangen van een erg oud exemplaar bespaart u jaarlijks bijna €181,-. En het milieu is beter af, want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast. Gemiddeld staat er in een huishouden nu een koelkast van 283 kWh per jaar.

1995A2010 A+2015 A++2019 A+++2021 B*Standaardmodel
500 kWh350 kWh300 kWh240 kWh160 kWh130 kWh283 kWh
€245,-€171,50€147,-€117,60€78,40€63,70€138,67
LeeftijdJaarlijks verbruik van een gemiddelde koelkast uit die tijd.Jaarlijks verbruik nieuwe koelvriescombi met label BJaarlijkse besparing stroomkosten
10 jaar300 kWh130 kWh€85,-
12 jaar350 kWh130 kWh€107,-
15 jaar380 kWh130 kWh€123,-
20 jaar500 kWh130 kWh€181,-

Bron: milieucentraal 2019

* Dit betreft de zuinigste koelkast van het moment met het nieuwe energielabel B. De energielabels zijn aangepast op 1 maart 2021 en er zijn nu nog geen apparaten die het nieuwe energielabel A halen. De besparingen zijn berekend op basis van een prijs van €0,49 per kWh stroom (prijspijl 6 jan. 2022).

Jaarlijks te besparen bedrag bij het vervangen van uw huidige koelvriescombinatie door een koelvriescombinatie met label B is ongeveer:

Uw mogelijke besparing: 0


Slaapkamer(s)

24. Hangt in uw slaapkamer een spaar- of ledlamp?
Nee

Door uw huidige gloeilamp(en) en of halogeenlamp(en) door een ledlamp (8 Watt) te vervangen kunt u jaarlijks €11,45 per lamp besparen. Daarbij wordt uitgegaan van 40 Watt en ong. 2 branduren per dag: de lampen in uw slaapkamer branden vaak korter dan de lamp in de woonkamer. Het totaalbedrag wat u kunt besparen is: €11,45 x het aantal lampen in alle slaapkamers.

Uw mogelijke besparing: 22


25. Verwarmt u de slaapkamers?
Ja

Wanneer u een slaapkamer alleen verwarmt als het buiten vriest bespaart u al snel 94 m3 gas per slaapkamer €207,- per jaar.

Het is gezond om in een koele ruimte te slapen. Blijf wel goed ventileren het is wel belangrijk dat de slaapkamers niet te vochtig worden.

Uw mogelijke besparing: 100


Badkamer

26. Zit in uw kraan bij de wastafel (indien aanwezig) een waterbespaarder (perlator)?
Nee

Door een waterbespaarder (perlator) te gebruiken, kunt u geld (water en energie) besparen.

1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen
€8,00€16,00€24,00€32,00€40,00

Uw mogelijke besparing: 24


27. Heeft u een waterbesparende douchekop?
Nee

Ook hier valt weer wat te verdienen: zie onderstaande tabel (het verschil per jaar tussen een gewone douchekop en een besparende douchekop bij een dagelijkse douche van 8,5 min). U heeft de besparende douchekop zelfs met één persoon al binnen enkele maanden terugverdiend.

1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen
€233,-€466,-€699,-€932,-€1165,-

Uw mogelijke besparing: 350


28. Denkt u dat u korter kunt douchen?
Ja

Dan kunt u per persoon, per minuut €61,- per jaar verdienen aan energie en gas.
Als u een waterbesparende douchekop heeft, bespaart u geen €61,- maar €34,- per persoon per jaar bij dagelijks 1 min. korter douchen. Vindt u korter douchen moeilijk? Dan kunt u besparen door minder warm te douchen.

 1 minuut2 minuten3 minuten4 minutenx minuten
Geen waterbesparende douchekop€60,96€121,92€182,88€243,84? x € 60,96
Wel waterbesparende douchekop€33,95€67,90€101,95€135,80? x € 33,95

Uw mogelijke besparing: 100


29. Heeft u de oplader van uw elektrisch(e) tandenborstel/scheerapparaat (indien aanwezig) altijd in het stopcontact zitten?
Ja

U kunt €6,- verdienen (per oplader) door alleen op te laden wanneer nodig.

Uw mogelijke besparing: 18


30. Wast u altijd met een volle trommel?
Regelmatig, mogelijke besparing €30,- per jaar

Door met een volle trommel te wassen in plaats van met halfvolle trommels heeft u minder wasbeurten nodig en bespaart u dus elektriciteit. Een volle trommel houdt in dat er nog voldoende ruimte is om uw hand op de was in de trommel te leggen. Programma’s voor een halve was en programma’s per gewicht, besparen wel maar niet in dezelfde verhouding.

Uw mogelijke besparing: 0


31. Op welke temperatuur wast u meestal? (Besparing uitgaande van 3 wassen per week)
60 graden. U kunt € 17,16 besparen door op 40 graden te wassen.

NB. Het is verstandig om éénmaal per maand een lege wasmachine te draaien op 70°C of meer. Dit doodt de bacteriën die kunnen ontstaan in vetluis (zeepresten, huidschilfers, haren, enz). Door vetluis kunnen de leidingen dichtslibben en kan uw wasmachine gaan stinken.

Uw mogelijke besparing: 0


32. Hoe droogt u de was?
Altijd in de wasdroger.

Een droogsessie kost gemiddeld 1,6 kWh bij een A+ label wasdroger (oude label). Iedere keer dat u de droger niet gebruikt scheelt dat (1,6 x € 0,49) ongeveer € 0,78.

Dit geldt voor condens- of luchtafvoerdrogers. Voor energiezuinige drogers (gasverwarmde luchtafvoer- en warmtepompdroger) geldt dat de mogelijke besparing tot wel vier keer minder groot is.

Uw besparing:
Aantal keer per week dat de droger minder wordt gebruikt … x € 0,78 x 52 weken =

Uw mogelijke besparing: 0


Tuin

33. Heeft u buitenverlichting die u zelf aan en uit kunt zetten?
Ja

Er valt veel geld te besparen door gewone lampen te vervangen door spaarlampen/ledlampen. Daarnaast is het van belang om uw timer zo zuinig mogelijk af te stellen. Controleer dus regelmatig als de dagen weer langer worden of uw buitenverlichting niet brandt terwijl het gewoon licht is.


34. Heeft u een buitenlamp met ledverlichting?
Ja

U kunt jaarlijks ongeveer €34,- besparen door uw huidige gloei- of halogeenlamp door een ledlamp te vervangen (uitgaande van gemiddeld 6 branduren per avond, oorspronkelijk wattage 40 W-nieuw 8 watt).

Uw mogelijke besparing: 0


35. Heeft u groene stroom?
Ja

U hoeft niet meer geld uit te geven om iets bij te dragen aan een beter milieu. Groene stroom is namelijk vaak even duur als grijze stroom.


Totaal mogelijke besparing: € 1732,-

De totaal mogelijke besparing is een indicatie. De bedragen zijn gemiddelden per jaar. Er is niet bij alle tips een financiële besparing geplaatst. Het is dus ook mogelijk dat u meer bespaart.

Opmerkingen

Waar te beginnen

Er is veel informatie voorbij gekomen tijdens het gesprek. Deze aandachtspunten om mee te beginnen heeft u benoemd:

gordijnen benutte

bank verzetten

korter douchen

stekkers eruit

afzemen

ramen kort open

Energetische maatregelen:

Op de volgende websites kun je handige informatie vinden over energiebesparing in huis en over grote, technische maatregelen om je huis te verduurzamen.

www.milieucentraal.nl/energie-besparen
MilieuCentraal is een organisatie die objectieve informatie biedt over zaken die met het milieu te maken hebben, zoals energiebesparing. Dit is handige website met praktische tips om meteen thuis toe te passen.

www.verbeterjehuis.nl
Objectieve website waar je kunt lezen over allerlei soorten maatregelen zoals isoleren, zonnepanelen en warmtepompen. Je kunt gratis een verbetercheck doen om te zien welke maatregelen nuttig zouden zijn voor jouw woning. Tenslotte kun je subsidies en leningen zoeken voor het verduurzamen van je woning.

www.regionaalenergieloket.nl
Elke gemeente heeft een energieloket om haar bewoners informatie te geven over energiebesparing en duurzaam wonen. Sommige gemeenten besteden deze taak uit aan deskundige, externe partijen zoals het Regionaal Energieloket, het Duurzaam Bouwloket of de WoonWijzerWinkel. Op deze website kun je informatie vinden over mogelijke maatregelen, subsidies en leningen vinden en een huisscan doen om nuttige maatregelen in kaart te brengen voor jouw woning. Deze websites bieden dus vergelijkbare informatie als verbeterjehuis.nl, maar toegespitst op jouw specifieke gemeente. Je kunt zoeken op jouw gemeente om te zien of die aangesloten is bij één van deze loketten.

www.zonatlas.nl
Op deze website kun je informatie vinden over zonnepanelen: de website kan bekijken hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen en een inschatting maken van hoeveel panelen er op je dak passen op basis van je adresgegevens. Verder maakt de website een inschatting van de kosten om zonnepanelen aan te schaffen.

www.slimmebuur.nl
Via dit platform kunnen je buren vinden die stappen hebben gezet om hun woning te verduurzamen en hun vragen naar hun ervaringen. Natuurlijk kun je ook jezelf aanmelden als je al iets gedaan hebt in huis. Zo ontstaat er een mooi netwerk van buren die ervaringen kunnen uitwisselen.

2 REACTIES

 1. Woon nu nagenoeg 4 jaar in een BENG-woning en de verhuurder wil mijn vloerverwarming niet waterzijdig (laten} inregelen. Vink Installaties kan het niet en Bonarius zegt dat dat niet hoeft, terwijl het hele internet zegt: 6 weken ná ingebruikname moet de installatie waterzijdig ingeregeld worden. Mijn installatie is hélemaal van slag en ik betaal de hoogste elektriciteitskosten in ons appartementengebouw. En we zitten nog steeds met helemaal een koude vloer en een wisselend warm/koude kamervloer. En als klap op de vuurpijl: de badkamerverwarming ging het vanzelf doen, drie jaar en negen maanden na de oplevering, en dat terwijl er “verlichte geesten” waren die claimden dat daar geen vloerverwarming was. En nu in mineur: de geraadpleegde energiecoaches konden hier geen positieve sturing aan geven. we wachten nu maar op de Kerstman………

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in