Noordwijkerhout – De sloop van de oude Schelft is uitgesteld. Uit flora- en fauna-onderzoek was duidelijk geworden dat er mogelijk vleermuizen in de oude Schelft zitten. Daarom is er aanvullend onderzoek nodig. De sloop kan niet eerder plaats vinden dan het vierde kwartaal van 2022. De nieuwe, tijdelijk Schelft wordt 22 februari opgeleverd. De gebruikers krijgen eerder al een rondleiding. Dat wordt gefilmd om zo te stimuleren dat oude leden terug komen en nieuwe zich melden. Ook moet er een stimulans van uit gaan om nieuwe activiteiten te starten. Het cameratoezicht bij de oude Schelft wordt vervangen door detectietoezicht. Dit scheelt de gemeente namelijk maandelijks 5400 euro en het zou niet ten koste van de veiligheid gaan. Een datum voor een feestelijke opening is nog niet bekend

3 REACTIES

 1. Jaren geleden werd de bouw van het vakantiepark aan de Ruigehoek meerdere keren uitgesteld vanwege het aantreffen van een zeldzame soort zandhagedis. Nog niet zolang geleden trachtten bewoners in de omgeving de bouw van woningen op de grond van het voormalige bejaardencentrum Munnickeweij tegen te houden omdat er zich mussen hadden genesteld in het lege gebouw van het centrum. Nu dan vleermuizen in de oude Schelft die afbraak tegenhouden. Pfff….wegjagen die beesten, die vinden elders wel weer een plek, en starten met de sloop van De Schelft! Hoe moeilijk kan het zijn!!!

 2. We hebben als nederlanders al meer dan 25 jaar geleden bedacht dat kwetsbare dieren beschermd moeten worden en hebben er de flora- en fauna wet voor bedacht. Al zo’n 25 jaar weten projectontwikkelaars dat ze naast dat er gekeken moet worden naar archeologische zaken, welke leidingen er in de grond lopen, wat het bouwbesluit is en nog veel meer, dat ze ook naar vleermuizen, vogels, en soms planten of amfibieen moeten kijken, en dat in zo’n onderzoek moet worden vastgelegd hoe deze soorten het gebied of gebouw precies gebruiken.
  Een goed projectontwikkelaar doet vroeg in het proces een zogenaamde quickscan, en op basis daarvan kan beoordeeld worden of er verder onderzoek noodzakelijk is. Zo’n quickscan houdt voor vleermuizen vaak niet veel meer in dan dat je kijkt of er gaten in de gevel zitten waar ze in kunnen huizen of niet. Die quickscan had dus in december 2020 kunnen gebeuren (de onderzoeksbureaus hebben in december weinig te doen dus ook dat had geen probleem mogen zijn.
  En als daaruit bleek dat er vervolgonderzoek noodzakelijk was, had dat in april 2021 kunnen starten en was dat in oktober 2021 afgerond geweest, onderwijl had er bedacht kunnen worden of je de dieren een alternatief moest bieden of niet, en direct daarop had je de eventuele ontheffing kunnen aanvragen voor de sloop.

  Wat de titel van dit bericht zou moeten zijn is dus “projectontwikkelaar maakt potje van planning en sloop moet jammer genoeg worden uitgesteld” Zeer kwalijk van de projectontwikkelaar, kwalijk van Andre3 hierboven die geen idee heeft van de regels die we met zijn allen hebben vastgelegd, kwalijk voor de vleermuizen die weer eens in een verkeerd daglicht worden gezet (terwijl ze uiterst nuttig zijn en bijvoorbeeld wel 1000 muggen per nacht eten) en ook nog kwalijk van BO die bewust een sensationele titel aan dit bericht gehangen heeft.
  Maar bovenal natuurlijk voor de sportende mensen die nu nog langer elders terecht moeten.

  mvg een vleermuisliefhebber uit Noordwijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in