Inloopbijeenkomst in Sassenheim over opvang asielzoekers.
 • Teylingen – Een motie van Lijst Schenk tegen vluchtelingenopvang voor tachtig jongeren in Sassenheim is donderdag weggevaagd door de rest van de gemeenteraad. Burgemeester Carla Breuer noemde de motie ‘beschamend’.

De gemeente Teylingen gaat tijdelijk tachtig jongeren opvangen, die zonder ouders uit Syrië naar Nederland zijn gevlucht. Hiervoor worden bij de brandweerkazerne op de Oosthaven in Sassenheim slaap- en verblijfscabines neergezet. Schenk noemt het besluit ‘ondemocratisch’, vreest overlast en vindt dat de gemeente al aan de wettelijke taakstelling voor het huisvesten van statushouders voldoet. “De verhalen over overlast, misdaad en andere ongeregeldheden vanuit Ter Apel zijn bekend en we halen deze problemen met de noodopvang mogelijk deze kant op”, aldus de motie van Lijst Schenk.

Paul Witteman (PvdA) voerde namens de raadsfracties van VVD, CDA, D66, Trilokaal, GroenLinks, Progressief Teylingen, ChristenUnie en PvdA het woord: “Nederland zit al maandenlang in een opvangcrisis. Het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel stroomt over. De gemeente Teylingen neemt haar verantwoordelijkheid door tijdelijke crisisopvang te realiseren. De veelal kwetsbare jongeren kunnen hiermee op een humane wijze hun aanvraag voor asiel afwachten. De fracties steunen dit besluit. We delen de zorgen die veel inwoners hebben. We zien ook dat risico’s goed in kaart zijn gebracht. Er worden indien nodig maatregelen genomen om het op een veilige manier te laten verlopen. We zijn ervan overtuigd dat een meerderheid van de inwoners van Sassenheim open staat voor deze jongeren. De ingediende motie zullen we daarom niet steunen.”

Burgemeester Carla Breuer zegt over de motie van Schenk: “Het uitgangspunt om geen vluchtelingen op te nemen vind ik beschamend. Het sluiten van de ogen voor de werkelijkheid. Nederland is een beschaafd land dat zich verplicht heeft medemensen die gevlucht zijn voor geweld op te vangen”, aldus Breuer. De Veiligheidsregio Hollands Midden is gevraagd 450 mensen onder te brengen in noodopvanglocaties in de regiogemeenten. Breuer hield de fractievoorzitters op de hoogte van de besluitvorming over een opvang in Teylingen. De opvang komt naast de huisvesting van 140 Oekraïners in gemeentelijke opvang en 90 bij gastgezinnen in Teylingen.

“Het realiseren van crisisnoodopvang is een bevoegdheid van de burgemeester. Daar waar u het heeft over ondemocratisch wil ik u zo meteen nog wat bestuurs- en staatsrecht leren”, liet Breuer aan Schenk weten. “Ik heb me bij dit besluit echt wel gerealiseerd dat er een groep inwoners zal zijn die zorgen hebben. Ook ik heb die zorgen. We zullen alle maatregelen nemen om de kinderen veilig op te vangen en goed te zorgen voor onze inwoners. We maken onder andere een veiligheidsplan in de komende zes weken”, aldus de burgemeester.

5 REACTIES

 1. ” Het uitgangspunt om geen vluchtelingen op te nemen is beschamend. Het sluiten van de ogen voor de werkelijkheid”, aldus burgemeester mevrouw Breuer. Ik zou het anders willen stellen: “Het uitgangspunt om geen rekening te houden met de de zorgen en gevoelens van omwonenden is beschamend. Het foutief inschatten van de gevolgen van de opvang is het sluiten van de ogen voor de werkelijkheid”

 2. Hoe kan iemand van 14/17 jaar alleen hier terechtkomen als hij vanuit Syrie door 5 veilige landen komt, om vervolgens hier asiel aanvraagt

  • Joop je hebt helemaal gelijk, maar ja als je dit aanstipt ben je direct een racist, dit land is echt doodziek, en dan vindt de regering het vreemd dat de inwoners steeds radicaler worden, wat ze overigens niet zijn. De boeren hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid, oa ook voor de Groningers, de gepensioneerden, de spaarders enz.enz , kortom het is een bende!!

 3. Lekkere afspiegeling van de samenleving?! We luisteren naar de burgers maar doen er niets mee, gewoon door je strot geduwd. Alle voorzieningen van extra begeleiding ( zoveel zorg en aandacht krijgen onze ouderen niet eens die dit veilige land hebben opgebouwd) en nog bewaking 24/7 ook. Waarom bewaking het zijn toch allemaal lieve brave jongens? Waren er overigens in Syrië en andere landen dan geen meisjes, vreemde zaak hoor. Als we straks net als in Londen maar geen staat in een staat krijgen, maar volgens mij is onze regering al jaren blind hiervoor en is men niet aan het regeren maar aan het reageren op incidenten!
  Blijkbaar reageren de landelijke partijen het gezicht van Sassenheim en dansen naar de pijpen van den Haag.
  Alle incidenten die gaan komen worden in de grote doofpot gestopt.

 4. De politiek is al jaren geen afspiegeling van de Nederlandse bevolking meer . Ze doen toch wat zij zelf willen . Liegen en bedriegen !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in