Noordwijk – Het Palaceplein in Noordwijk is verkocht voor 32,5 miljoen euro. Dat blijkt uit stukken van het gerechtshof Den Haag. Deze week werd duidelijk dat ‘krottenkoning’ Ronnie van de Putte is veroordeeld om de grond die hij verkocht aan de Van Erk Groep, ook daadwerkelijk te leveren. In de stukken staat een overzicht van de verkochte stukken grond en de prijs die ervoor is overeengekomen. Het Palaceplein wisselt dus voor 32,5 miljoen van eigenaar, het naastgelegen braakliggende stuk grond aan de Parallel Boulevard voor 8,5 miljoen. Het Vuurtorenplein kost Van Erk 5 miljoen en het stuk grond waar de oude manege stond komt uit op 2 miljoen.
De resterende percelen van Van de Putte variëren in prijs tussen de 1,2 miljoen en de 4 miljoen euro. Het goedkoopste vastgoed ligt aan de Schoolstraat 40a. Daar stond ooit een drukkerij die in vlammen opging. De gemeente dwong Van de Putte het karkas te slopen. En dit stuk grond is nu verkocht voor 750.000 euro. Uit de stukken van het gerechtshof blijkt dat Van de Putte de koopovereenkomsten in maart eenzijdig heeft ontbonden. Hij was van mening dat Van Erk zich niet aan afspraken hield. Er zouden namelijk mondeling zaken zijn afgesproken die Van Erk weigerde na te komen. Dat gaat dan om winstdeling en een bedrag aan rente.
Het Hof oordeelt nu dat daarvoor geen bewijs is geleverd. Er is weliswaar een getuige die zegt dat dat zo is, maar verder bewijs ontbreekt. Daarom denkt het Hof dat ook in verdere procedures deze afspraken niet worden gehonoreerd. Het ontbinden van de koopcontracten wordt daarom teruggedraaid en Van de Putte moet leveren.
Als alle bedragen bij elkaar worden opgeteld, kom je uit op 60 miljoen euro. Dat bedrag wilde de ‘krottenkoning’ dan ook op zijn rekening zien. Van Erk wil echter maar een ruime 25 miljoen overmaken en het Gerechtshof gaat daarin mee. Dat zit zo. Van Erk hielp Van de Putte november 2020 met een hypotheek van 34,5 miljoen euro.
Met dat geld kon de ‘krottenkoning’ voorkomen dat percelen van hem gedwongen werden geveild. Hij had een lening niet afbetaald, en financier Archand S.a.r.l. wilde zijn geld terug. Omdat Van de Putte niet kon betalen stond een veiling gepland op 7 december van dat jaar. Die werd op het laatste moment afgeblazen. Later bleek dat dat kwam nadat Van Erk een hypotheek had verstrekt met als onderpand het Palaceplein en het stuk grond aan de Parallel Boulevard.
In 2021 bleek dat de hypotheek was omgezet in koopovereenkomsten en wel voor al het bezit van Van de Putte in Noordwijk. Afgesproken werd ook dat de verstrekte hypotheek direct afgelost zou worden als de totale koopsom van 60 miljoen zou zijn betaald. Bij het gerechtshof eiste Van de Putte nu dat de nieuwe eigenaar de volledige 60 miljoen zou overmaken. Dat ging de rechter te ver. Van Erk hoeft maar zo’n 25 miljoen te betalen en dan is direct de hypotheek vereffend, is het oordeel.
Het bedrijf Bever Holding B.V. van Van de Putte heeft inmiddels laten weten de grond te gaan leveren, maar wel door te gaan met juridische strijd tegen de voormalige vriend Van Erk. Als hij dat niet zou doen dreigt een dwangsom die kan oplopen tot ruim 50 miljoen euro. Verwachte leveringsdatum: een deel op 1 juli en de rest op 1 augustus.
Dit bericht is van mediapartner Omroep West.

6 REACTIES

  1. Hoe is het mogelijk dat de grond van de oude manege 2 miljoen oplevert. Ik ben benieuwd wat Van Erk daar gaat bouwen.

  2. Ik denk dat hij daar niet veel mag bouwen. Misschien weer een manege? Van de Putte wilde daar iets van tien hoog. Daar moet je toch niet aan denken?

  3. Nou…..zeker Gerrit, zou schandalig zijn een gebouw van tien hoog. Die hoge roestige flatgebouwen bij het Vuurtorenplein zijn al erg genoeg. Zijn in mijn ogen ook shameplekken. Een nieuwe mooie manege is in mijn ogen wel passend.

  4. Wat moet hier en zo hoog mogelijk gebouwd worden om dat geld terug te verdienen. Het hele dorp wordt verkracht. En dat noemen ze vooruitgang.

  5. Als ze dan toch hoog willen bouwen dan alles maar in Noordwijk,dat ziet er toch niet meer uit. Wat ze daar ook doen,van voor naar achter een armoedige bende en dan moet het ergsre nog komen.

  6. Van Erk is inmiddels overgenomen door Klok holding, behalve de grondposities in Noordwijk. Interessant nieuws en had verwacht dat BO daar wel een berichtje aan zou wijden..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in