Lisse – In Lisse komt een netwerk van vrijwilligers die in actie komen in noodsituaties waar een AED nodig is. Letterlijk van levensbelang is dat bij hartfalen binnen zes minuten eerste hulp wordt toegepast.

Dat haalt een ambulance niet en first responders bij brandweer en politie vaak ook niet. Het systeem werkt zo dat vrijwilligers via sms of what’s app gealarmeerd worden. In Lisse komen AED-kasten in de buitenruimte te hangen waarvan gealarmeerde vrijwilligers een pincode krijgen. Voor Lisse zijn zo’n 180 vrijwilligers nodig, de EHBO-vereniging doet al mee met veel vrijwilligers.

Het onderhoud van de AED-kasten gebeurt vanaf afstand door de organisatie Hartveilig Wonen. Het kost Lisse 6000 euro per jaar.

2 REACTIES

  1. Dit is niets nieuws, een groot nadeel is dat de sms pas verstuurd wordt ver nadat de ambulances zijn gealarmeerd. Of dat de smsjes veel later aankomen.
    In een jaar tijd heb ik dit al 3 keer mee gemaakt, dat de profhulpverleners al lang en breed ter plaatse waren.
    Overigens kan de politie heel snel aanwezig zijn, dus de opmerking dat de hulpverleners te laat komen vind ik wat gechargeerd.
    Als laatste: een ander nadeel is dat er vaak mensen komen die toch dicht slaan en niets kunnen doen. Of dat er ineens 6 personen bij het slachtoffer in huis staan.

  2. Uit onderzoek blijkt dat politie en brandweer gemiddeld een minuut sneller zijn dan vrijwilligers die eerst een AED moeten ophalen. Deze investering geeft dus niet of nauwelijks een verbetering van de overlevingskansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in