Mark en zijn Pieten willen de dividendbelasting afschaffen. Dat willen ze doen om het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken om zich in Nederland te vestigen. Het zou de overheid 1,4 miljard schelen aan belastingen. Grote bedrijven in Nederland, maar ook wereldwijd, zoals Shell, zouden het verzoek hebben gedaan aan Mark en zijn Pieten. Grote jongens met geld bellen even met Mark voor een verrekt interessant hoofdstuk in het regeerakkoord.

Ik heb zaterdag weer een heerlijk broodje bal gegeten in de kantine van de voetbalclub waar mijn jongens spelen. Zoals gebruikelijk werd ik geholpen door hartstikke aardige dames achter de balie. Bekende gezichten want deze vrijwilligers staan er vaak. Het gebeurde na een gewonnen wedstrijd onder leiding van een onbetaalde dus vrijwillige scheidsrechter. Zonder hem geen wedstrijd en dus ook geen broodje bal. Vrijwilligers bij een voetbalclub doen dat voor hun eigen cluppie. Er is nog een andere categorie: vrijwilligers die in actie komen voor de publieke zaak. Een vrijwilliger bij de brandweer loopt zelfs risico’s waar je niet te veel bij stil moet staan. Hij is vrijwilliger ten behoeve van een overheidstaak. In Noordwijk heb je de reddingsbrigade. Die gaan over veiligheid op zee, ook een overheidstaak. De leden van de reddingsbrigade betalen zelfs lidmaatschapsgeld. In een hospice komen mensen die vanwege hun ziekte in hun laatste levensfase zijn. Zo’n hospice draait op vrijwilligers die een loeizware zorgtaak hebben. Zorg, ook een overheidstaak. Er zijn dus heel veel mensen die onbetaald werk doen dat eigenlijk een taak is van de overheid. Als al die mensen er mee stoppen, staat Nederland stil. Maar stel dat er ergens een vrijwilliger is die spullen te kort komt, geld te kort komt, kan die dan ook bellen met Mark en zijn Pieten? Zou er een aparte aftrekpost in het leven geroepen kunnen worden voor vrijwilligers zodat je minder belasting hoeft te betalen? Gewoon een soort ‘voor wat, hoort wat’. Ik hoor u denken: dat gaat echt niet gebeuren. Nee, dat denk ik ook niet. Bo is een publieke omroep. Een door de rijksoverheid aangewezen organisatie die volgens zware, wettelijke voorwaarden moet zorgen voor een goede omroep. Dat doen we voor 90% met vrijwilligers en altijd met te weinig geld. Grote bedrijven worden geholpen door Mark en zijn Pieten. Maar al dat vrijwilligerswerk waar we niet meer zonder kunnen? Dat is stilzwijgend vanzelfsprekend. Nee, vrijwilligerswerk kan nooit waardering genoeg krijgen en het is het beste bewijs dat de wereld niet alleen om geld draait. Begrepen, Mark?

 

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

[email protected]

 

3 REACTIES

  1. Dit helpt niets op deze manier! Wat wel helpt is dit: alle vrijwilligerswerk een poosje ( week) stil leggen.Dan kijken hoe de boel in het honderd loopt

  2. Begrijpelijk maar de eeuwige discussie zonder passende oplossing. Als je bij de voetbal aan de bar staat met je vrienden verdelen jullie dan ook de rekening eerlijk door het aantal personen of naar vermogen?
    En als je een sponsor een gratis bal gehakt geeft en hij geeft 1000,- aan de club. Is dat dan ook niet eerlijk? Want dat is wat je eigenlijk roept. En als je toch aan de bar staat vraag dan gelijk eens of de vrijwilligers waardering uit eerste hand krijgen? Zoals het bestuur, supporters en de voetballers zelf! Want daar begint het uiteindelijk. Kortom we moeten allemaal wat meer waardering en erkenning voor de vrijwilligers geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in