Teylingen – VVD en D66 in de Teylingse gemeenteraad hebben een nieuwe wethouderskandidaat van coalitiegenoot Trilokaal afgewezen. De door de lokale partij aangedragen kandidaat zou voor de andere coalitiepartijen “niet aanvaardbaar” zijn.

Trilokaal moest na het opstappen van haar wethouder Rob ten Boden op zoek naar een kandidaat om hem op te volgen. “Dat is voor ons als lokale partij moeilijker dan voor een partij die landelijk georganiseerd is”, laat Trilokaal-fractievoorzitter Frans van Swieten weten. Landelijke partijen beschikken meestal over een pool waarvoor bestuurders zich kunnen melden als zij op zoek zijn naar een bestuurlijke functie. Een lokale partij als Trilokaal kan daar echter niet uit putten. Om de zoektocht naar een nieuwe wethouder te begeleiden heeft de partij een commissie ingesteld, waarvan Van Swieten voorzitter is. Deze commissie had een wethouderskandidaat gevonden en voorgedragen bij de twee andere coalitiegenoten, maar deze konden niet met de betreffende persoon instemmen. “Volgens VVD en D66 voldeed onze kandidaat niet aan de voorwaarden die zij stellen aan een nieuwe wethouder”, aldus een teleurgestelde Van Swieten. Hierdoor moet Trilokaal opnieuw op zoek naar een nieuwe kandidaat-wethouder.

Volgens Van Swieten zal een nieuwe kandidaat niet snel gevonden zijn. “Wanneer we iemand benaderen zal dat natuurlijk betekenen dat deze persoon moet bekijken op welke termijn hij of zij kan aantreden. Je kunt je voorstellen dat zo’n iemand nu een baan heeft, en daar de nodige afspraken moet maken. Daarnaast willen we ook niet in zee gaan met iemand die al tien jaar thuis zonder werk zit. Op welke termijn we met een nieuwe wethouderskandidaat zullen komen is dan ook niet te zeggen”.

Coalitiepartners VVD en D66 zijn terughoudend in het geven van commentaar op de gebeurtenissen. Zij vinden het in eerste instantie aan Trilokaal om met een voor alle partijen aanvaardbare kandidaat op de proppen te komen. Waarom de door Trilokaal aangedragen kandidaat niet aanvaardbaar is voor beide partijen is niet bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in