Foto: archief

Bollenstreek – Het terugtrekken van FC Lienden in de tweede divisie lijkt positieve gevolgen te hebben voor regioclubs VVSB en Scheveningen. Doordat de club uit de Betuwe per direct is gestopt met competitievoetbal kunnen deze twee voetbalclubs – die onderaan de ranglijst bungelen – niet meer direct degraderen. ‘Maar je weet het nooit’, reageert VVSB-voorzitter Arjan Broekhof nog wat voorzichtig.
Uit de tweede divisie degraderen dit seizoen twee clubs rechtstreeks. Omdat de KNVB het aantal beloftenteams vanaf volgend seizoen terug wil brengen naar twee – dat zijn er op dit moment met Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere City nog drie – gaat er sowieso een beloftenteam uit, ook als deze ploeg op een plaats eindigt die recht geeft op handhaving. FC Lienden is de andere degradant.
Het terugtrekken van FC Lienden kwam voor zowel VVSB-voorzitter Broekhof als Scheveningen-coach John Blok een grote verrassing. Volgens het bestuur van de autonome stichting die het topvoetbal bij FC Lienden beheert, ontbreekt het financiële en sportieve perspectief om dit seizoen op verantwoorde wijze te voltooien. 
‘Wij zaten toevallig met de spelersgroep bij elkaar toen het nieuws naar buiten kwam’, vertelt Blok. ‘Iedereen had zoiets: wat is dit nou? Dit verwacht je niet, zeker niet op dit niveau. De reacties waren wat gemengd. Natuurlijk ben je blij dat je er niet meer rechtstreeks uit kan gaan. Maar het is wel vervelend. Je hoopt natuurlijk dat je het seizoen met alle clubs af kan maken.’
Broekhof hoorde maandag al wat geruchten. ‘Ik dacht: wat? Dit had ik absoluut niet verwacht. Maar als ik het statement zo lees, dan kan ik me wel voorstellen dat je je afvraagt: waar doe je het voor.’ VVSB maakte in 2016 iets soortgelijks mee toen voetbalclub WKE uit Emmen failliet werd verklaard. De club schoof destijds op de ranglijst een plaatsje omhoog.
Hoewel het aannemelijk lijkt dat VVSB en Scheveningen door het terugtrekken niet direct meer rechtstreeks kunnen degraderen, houden Broekhof en Blok wel een kleine slag om de arm. ‘Met de KNVB weet je het nooit.’ Blok: ‘Bij die woorden sluit ik mij volledig aan, al is het in voorgaande gevallen wel altijd op deze manier gegaan.’
FC Lienden betreurt de abrupte wijze waarop het besluit is genomen. De club, waar onder anderen de kleurrijke ex-prof Hans Kraay jr. als trainer furore maakte, behaalde in 2015 nog de algemene amateurtitel in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in