Warmond – Het Historisch Genootschap Warmelda werd onlangs de trotse bezitter van het zeer zeldzame boekje: Kort, Waerachtigh, en Getrouw Verhael Van het eerste Begin en Opkomen van de Nieuwe Seckte der Propheten ofte Rijnsburgers in het Dorp van Warmont. Anno 1619, en 1620. Beschreven door een Oog-getuyge, die meest overal selve is bij en omtrent geweest. Tot Waerstand 1671.

Dit boekje is vermoedelijk geschreven door de Warmondse remonstrantse predikant Paschier de Fijne. Het vertelt over de collegianten in Warmond en over het geestelijk leven in Warmond in het begin van de zeventiende eeuw. Toen mochten katholieken in Nederland geen eigen kerken meer hebben en behalve de hervormde godsdienst was eigenlijk geen enkele godsdienst toegestaan. Dit was het begin van de vrijzinnige groepering, waarvan de leden collegianten werden genoemd. Zij vergaderden in Rijnsburg, maar deze groepering vond zijn oorsprong in Warmond.

Over zowel remonstranten als collegianten zal nog wel het één en ander geschreven worden in de uitgave van Warmelda: De Hekkensluiter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in