De ijsmachine in actie (foto: WIJC).

Warmond – Het zonnetje scheen en de temperatuur lag ver boven het vriespunt. Maar toch werden zaterdag 12 november door de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC) de eerste voorbereidingen getroffen voor een ijswinter op de Warmondse ijsbaan. De vorig jaar door Johan Heemskerk geconstrueerde en nu verbeterde ijsmachine werd opnieuw uitgetest. De ijsmachine heeft nu twee reservoirs zodat er meer water kan worden meegenomen. Dat betekent dat er sneller kan worden gewerkt. Voorzitter Philip van der Post: “Ook is er een stabiel onderstel gemaakt en een veiligheidshek voor de mensen achterop de wagen. Dat hebben we zaterdag gelijk uitgetest en het ging prima.”

Tegelijkertijd werd in de rand van het asfalt een door Ruben van der Post geconstrueerde temperatuurmeter met twee sensoren geplaatst. Daarmee wordt de temperatuur van het asfalt én de temperatuur op een meter hoogte gemeten. “Nu kijken we naar de gewone weersverwachtingen maar met deze sensoren hebben we precieze informatie over de temperatuur op de Warmondse baan. Dat kan best verschillen met wat de algemene temperaturen zijn. We denken op deze manier sneller in actie te kunnen komen om een ijsvloer te maken en dus te schaatsen”, aldus de WIJC-voorzitter. Zodra de sensoren meten dat het asfalt nul graden is, gaan verschillende ploegen vrijwilligers aan de slag met de ijsmachine. Voorzitter Van der Post: “We willen nog meer sensoren want nu meten we precies op de warmste plek van de baan. Maar deze winter gaan we het hiermee proberen.”

Zaterdag 12 november bleef het vooralsnog bij een proefrondje. De sensoren gaven aan dat het zonnetje het asfalt opwarmde tot 18 graden bij een luchttemperatuur van 13 graden. Voorzitter Van der Post: “We kunnen de temperatuur verlagen door van tevoren water op de baan te brengen. Maar uiteindelijk moet het natuurlijk wel vriezen. We kunnen heel veel doen om een mooie ijsvloer te maken maar daar hebben we geen invloed op.”

De voorzitter denkt overigens dat bij een langere vorstperiode, als niet alleen de skeelerbaan maar het hele terrein onder water wordt gezet, de ijsmachine ook kan worden ingezet. “Dan kunnen we met de wagen het ijs op om elke avond weer water aan te brengen zodat je elke ochtend een mooie ijsvloer hebt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in