Foto: NOS

Warmond – De Warmondse brandweer was in 1992 een van de eerste brandweerkorpsen die werden gealarmeerd vanwege de Bijlmerramp. Zondag 4 oktober 1992. Even voor half zeven ’s avonds gaan de piepers af van de leden van de vrijwillige brandweer van Warmond. De melding die vanuit de in Leiden gevestigde alarmcentrale van de brandweer komt is dat er waarschijnlijk ‘ergens’ in Warmond brand is. De juiste plaats is echter nog niet bekend.

De alarmcentrale was gebeld door een brugwachter van de Leiderdorpse brug, en die had ‘in de lucht in de richting van Warmond’ vuur waargenomen. Voor de alarmcentrale was dat aanleiding om direct de Warmondse brandweer te alarmeren, in afwachting van eventuele nadere berichten over de juiste plaats van de brand. Uiteraard spoedden de Warmondse brandweerlieden zich meteen naar de plaatselijke brandweerkazerne, om daar via de mobilofoon van de alarmcentrale te vernemen dat er verder nog niets bekend was. Wel kregen de spuitgasten te horen dat de brandmelding afkomstig was van de brugwachter van de Leiderdorpse brug. Deze had het vuur gezien ‘waarschijnlijk ergens boven de Kagerplassen in Warmond’, maar de juiste locatie was niet bekend. Omdat er verder geen bijzonderheden bekend waren en er ook geen nieuwe meldingen van een brand binnenkwamen, werd de melding als ‘loos’ afgedaan. De brandweer van Warmond is dus niet uitgerukt naar aanleiding van deze melding. Later bleek dat de brugwachter naar alle waarschijnlijkheid vuur had gezien dat veroorzaakt werd door het bij de Bijlmerramp in Amsterdam neerstortende vliegtuig. Het was een heldere avond, waardoor de vuurzee ook op grotere afstand, zoals in Leiderdorp, kon worden waargenomen.

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 plaatsvond. De ramp kostte aan tenminste 43 mensen het leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in