Foto: PB

Voorhout/Warmond – Glasvezelexploitant Delta Fiber heeft plannen voor de aanleg van een glasvezelnet in de bebouwde kom van de dorpen Voorhout en Warmond.Terwijl vrijwel geheel Sassenheim en de nieuwbouwwijken Hooghkamer en Engelse Tuin in Voorhout (door KPN) en de buitengebieden in de gehele gemeente Teylingen (door Glasdraad) al zijn voorzien van glasvezelnetten, zijn veel bewoners en bedrijven binnen de bebouwde kom van Voorhout en Warmond nog aangesloten op het oudere kopernetwerk van KPN. Dat kan echter niet de snellere vormen van internet bieden. Wie sneller internet wil, kan daarvoor nu uitsluitend terecht bij kabelexploitant Ziggo. Glasvezelexploitant Delta Fiber heeft echter plannen om de gebieden in de gemeente Teylingen die nog niet van glasvezel zijn voorzien ook aan te gaan sluiten op haar glasvezelnet. Het gaat dan met name om de woningen en bedrijven binnen de bebouwde kom van Voorhout en Warmond. Delta Fiber is als telecombedrijf van oorsprong werkzaam in de provincie Zeeland en in het Westland. Enkele jaren geleden is het bedrijf overgenomen door twee investeringsmaatschappijen, die plannen hebben om een kwart van de Nederlandse huishoudens uiterlijk in 2025 van glasvezel te voorzien. Via het netwerk van Delta Fiber zijn alleen de providers Delta en Caiway actief. Dat betekent dat de huidige klanten van KPN en enkele andere providers in de bebouwde kom van Voorhout en Warmond vooralsnog aangewezen zullen blijven op het oudere kopernetwerk van KPN. Voor zover nu bekend heeft KPN op dit moment nog geen plannen om haar diensten daar ook via glasvezel aan te gaan bieden.

4 REACTIES

  1. Dat wordt overal verplicht doorgedrukt want hier moet dat 5G doorheen. Zogenaamd voor je smartkoelkast en interactieve broodrooster

  2. Deze opmerking is feitelijk onjuist. 5G en glasvezel zijn twee heel verschillende zaken. 5G is draadloos internet via de smartphone, en glasvezel is een vaste verbinding via een glasvezelkabel. De plaatsing in een woning of bedrijf van een aansluitpunt op glasvezel is geheel vrijwillig, en kan worden geweigerd. Ook is het mogelijk om wel het aansluitpunt gratis te laten plaatsen, maar zelf geen internetabonnement via het glasvezelnet te nemen.

  3. Delta heeft via woningbouwvereniging Stek een brief aan de bewoners gestuurd, met misleidende informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ik woon in Warmond, in een wijk waar al wel glasvezel ligt. Dus ik kan gewoon via mijn eigen provider Ziggo daarop aangesloten worden. Dat staat niet in de brief van Stek. Hier is dus sprake van belangenverstrengeling, eenzijdige en incorrecte informatie. Ik heb geen toestemming gegeven aan stek om mijn adres door te geven voor reclame. Ik vind het schandalig dat dit kan.

  4. Hoi Thecla. Je praat onzin. Ziggo bied geen glasvezel aan. Het netwerk van Ziggo is voor 95% glasvezel. Echter het stukje van de wijkcentrale naar thuisaansluiting is nog normale COAX.

    Normale COAX kan ook 1 gigabit aan qua download, maar Ziggo levert geen 1 gigabit aan upload.

    Glasvezel is symmetrisch; upload en download zijn gelijk.

    Overigens krijgt deze regio twee glasvezelnetwerken. Delta en Glaspoort(KPN).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in