Wens voor meer sociale woningbouw

Noordwijk – Verschillende politieke partijen zijn bezorgd dat de komende jaren niet genoeg sociale woningen worden gebouwd. Dat bleek tijdens de vergadering over de concept Woonvisie, maandagavond.

PvdA-raadslid Jan Janson kondigde aan, dat hij dinsdagavond een voorstel indient, dat bij toekomstige woningbouw minimaal 40% in plaats van 30% van die huizen sociaal geprijsd moeten zijn. D66-er Dick Gutlich stelde voor om een ‘aanjaagteam’ op te zetten, zodat er tempo gemaakt kan worden met de woningbouw. Wethouder Dennis Salman denkt na over het ‘verdichten’ van woningbouw in het oude Noordwijk. Wethouder Sjaak van den Berg merkte op, dat het gemeentebestuur nu al kijkt naar ‘kansrijke locaties’ voor woningbouw in Noordwijk, zoals het terrein van de voormalige bowling en het kantoor van het voormalige Zilveren Kruis. Ook gaf hij aan, dat er de komende jaren 365 sociale huurwoningen bijkomen, waaronder ruim 200 op Offem-Zuid en verder op het oude Northgoterrein, Bronsgeest en aan het Julianahofje.

Dennis van der Voort van de Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten pleitte voor actie, zodat ook arbeidsmigranten goede behuizing kunnen krijgen: In een visie kun je niet wonen, in huizen wel. Er moeten locaties aangewezen worden. Dan kunnen de bouwers binnen drie tot zes maanden complexen realiseren.

7 REACTIES

 1. Zo ik lees geen reacties. Dus geen interessant onderwerp, terwijl jarenlang vele woningzoekend Noordwijkers en Noordwijkerhouters et moeten hebben van regiogemeenten. Onderzoeken, bestuderen en ga zo maar door en de genoemde aantallen zijn duidelijk te laag, als je het aantal (boven de 800) inschrijvingen ziet van een dertigtal woningen van Padua. Maar ook de oude gemeente Noordwijk heeft willens en wetens nooit enige moeite gedaan om maar iets te realiseren op weer een veertigtal hokjes in de Rederijker. Of het nu linksom of rechtsom ging waren projecten die geld opleverden met vrije vestiging waar de aandacht naar uitging, terwijl de gewone man en vrouw op straat staat. En de toekomst? Ergens in 2030 voor de huidige woningzoekenden en wat er dan komt kan de p.. op. Tip voor de huidige raad en collegepartijen! Stop met ruziemaken en op de man/vrouwspelen en ga iets doen voor je inwoners, want ook jullie kinderen willen hier wonen. Twee van mijn drie kindere is het helaas niet gelukt! Tijd om afscheid te nemen van deze bestuurscultuur!

 2. Wat een groot probleem is dat omwonenden vaak klagen tegen bouw, op het terrein van Admiraal kunnen relatief betaalbare appartementen worden gebouwd maar wordt tegengehouden door buurt. Net als in Noordwijkerhout waar de omwonenden naar de raad van state zijn gestapt om bouw van 42 sociale woningen met als argument “er zou geen behoeft aan de woningen zijn en het is slecht voor de waarde van hun huizen” vooral dat eerste argument is echt idioot………………….het 2e vind ik eigenlijk asociaal en niet medemens vriendelijk
  Voor het bowlingterrein heeft ondernemer plan ingediend voor het bouwen van sociale starterswoningen maar ook daar zijn de omwonenden vel op tegen………………..
  En dit geldt ook voor het Julianahofje……………….en vast nog voor veel meer
  De gemeente doet haar best maar wordt wel echt tegengewerkt door omwonenden vaak……………………

  Tevens vind ik ook dat er eens gekeken moet worden naar het ontstaan van de woningnood en dat ligt niet alleen aan te weinig bouwen………………….en dat daar actief wat aan gedaan kan worden

 3. Omwonenden, met name in de oude kernen, zijn vaak tegen verdere verdichting om reeds bestaande problemen van parkeren, openbare ruimte (leefbaarheid) door nog meer verstening niet nóg groter te laten worden.
  Dat heeft niets met sociaal bewustzijn te maken maar met breder inzicht in verleden heden en toekomst. Velen in de oude kernen zijn tegen het opvullen van de al zeer schaarse ruimte in deze kernen. Kernen die al versteend zijn: straten die geen groene voortuinen kennen maar stenen muren die pal grenzen aan stenen stoepjes die weer grenzen aan stenen wegen. De Gemeente claimt hier vergroening te willen, maar zoekt volgens wethouder Salman zelfs naar verdichting!
  Hoe is het mogelijk dat Noordwijk 800 woningen laat bouwen in Offem-Zuid en géén zorg draagt voor blijkbaar benodigde sociale woningbouw of zelfs maar bv. een supermarkt!! Het lijkt er voor mij op dat de gemeente/politiek maar aan 2 dingen denkt: geld en de korte termijn.
  -Ik heb de overtuiging dat als bewoners werkelijk gehoord zouden worden, er betere plannen zouden liggen.

 4. Ben jij nou zo naïef dat er bij aAdmiraal de WIt betaalbare woningen komen laat je toch niks wijsmaken .Ze hadden heel bBoekhorst noord kunnen vullen met betaalbare woningen maar nee . In een VVD gemeente hebben ze niks met sociaal.Nu zijn ze naar plekjes aan het zoeken waar een paar huizen gebouwd kunnen worden .

 5. Nee voor wat betreft het bowling terrein zijn de omwonenden er nog nooit bij betrokken. Het was het College die er geen interesse voor had. Zie alle correspondentie die ik gevoerd heb met de politiek. Die wil niet. Het zullen de kiezers zijn die deze politieke partijen moeten afstraffen. Misschien tijd voor een nieuwe politieke partij bij de volgende verkiezingen. Pinokkio heeft ze niets geleerd. Dus misschien moet Pinokkio het zelf gaan doen?? Komt tijd komt Raad. Nog even wachten dus. Noordwijkse lives matter. 😂

  • Heeft de desinteresse misschien te maken met de onderlinge verhoudingen tussen dhr Brandjes en het college? Dit mag natuurlijk nooit leidend zijn, maar een goed gesprek waarbij wederzijdse persoonlijke rancunes besproken worden zal beide partijen duidelijkheid verschaffen en kunnen leiden tot een samenwerking waarbij de woningzoekende(n) in Noordwijk bij gebaat zal zijn

 6. Zo gevoelig en bespreekbaar er over woningnood wordt gepraat en men daar vooral inzet op nieuw te bouwen, daar blijft de echte oorzaak over het gebruik van de enorme voorraad bestaande woningen onbesproken. Beste mensen, u stemt er immers zelf voor. U hoeft niet te klagen..en het wordt maar drukker voller en krapper. En degenen die (ook nog eens) geen kinderen maken en wel stemmen met verstand worden meestal de mond gesnoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in