Noordwijk – Om de verdwenen oesterbanken voor de kust van Noordwijk terug te krijgen, zijn er deze week vier oestertafels geplaatst in het windpark op zee. De oestertafels zijn volgens de makers een wereldprimeur, omdat er nog nooit zo’n soort is geplaatst in zee. De hoop is dat er zich de komende jaren oesterriffen gaan ontwikkelen rondom windpark Luchterduinen.

Oestertafels zijn palen van beton en ander materiaal, waarop levende oesters zijn vastgeplakt. Dat is nog nooit eerder uitgeprobeerd, aldus De Rijke Noordzee, die de tafels samen met energiebeheerder Eneco en baggerbedrijf Van Oord ontwikkelde. De zware palen zijn geplaatst op de stenen ondergrond van de windmolens. Op het ontwerp van de oestertafels is vier jaar gestudeerd.

Het is de bedoeling dat de oesters volgend jaar larven loslaten, die zich kunnen vestigen op de steenbestorting. Daardoor moeten natuurlijke oesterriffen ontstaan. Omdat er op de bodem van windparken niet gevist mag worden, krijgen de riffen de rust om te groeien. De ontwikkelaars blijven de komende jaren volgen hoe de oesterbanken zich ontwikkelen.

Belangrijke rol

Vroeger kwamen in de Nederlandse Noordzee veel oesterbanken voor. Nu zijn ze vrijwel helemaal verdwenen. Er lopen meer projecten om oesterriffen kunstmatig te herstellen, maar dat blijkt niet eenvoudig. Oesterbanken spelen een belangrijke rol in het onderwaterleven in zee.

Nu er de komende jaren duizenden windmolens op zee worden geplaatst, is het des te belangrijker om die ook in te zetten voor natuurontwikkeling, vindt De Rijke Noordzee, een samenwerkingsverband van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Dit is een bericht van partner Omroep West

6 REACTIES

  1. Met oesters wordt kuuroord Noordwijk toch steeds meer elite -oord Noordwijk. Welke kruiden komen er in de kruidenbakken in N-aan Zee?

    • Als het aanslaat plaatsen ze nog meer windmolens, onder het mom van zie je wel, de natuur accepteert het gewoon! De vogels die zich dood hebben gevlogen, vergeten we dan maar even.

  2. @Dennis, Neen. De funderingen van de molens fungeren als prima riffen waar natuur kan ontwikkelen. De molens fungeren ook als prima golfbrekers die de kust beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in