Eerste platen liggen op strand Noordwijk

Noordwijk – De eerste platen zijn gelegd op het strand van Noordwijk voor de opbouw van een machine die een kabel voor de kust van Noordwijk gaat ingraven. De komende twee weken wordt de machine opgebouwd op het strand. 27 september wordt de kabel daadwerkelijk opnieuw ingegraven door een rupsvoertuig.

De platen liggen tussen strandtenten De Zeemeeuw en Witsand, maar de kabel ligt verder naar het noorden. Het rupsvoertuig wordt op de platen opgebouwd en zal op eigen kracht naar de locatie rijden waar de kabel ligt. De kabel is in zee te veel verhoogd en de operatie moet ervoor zorgen dat de kabel dieper komt te liggen.

Windmolenpark Luchterduinen is in beheer door Eneco. De energieonderneming geeft aan dat de werkzaamheden tot 10 oktober duren.

16 REACTIES

 1. Waar wordt deze kabel dan precies gelegd en nog belangrijker vind ik, komt deze kabel in of bij bevolkt gebied te liggen. Als dat zo is verwacht ik toch minimaal dat er naar stralingseffecten is gekeken. Wat ik raar vind waarom geeft zowel Eneco als de gemeente Noordwijk geen duidelijke uitleg. Als burgers weten we van niets.!!

  • Wat ik begrepen heb, is dat de huidige kabel die er ligt te ver naar de oppervlakte is gekomen omdat de massa zand wat er boven lag is weg gespoeld. Men tracht met deze machines de kabel weer verder de bodem in te graven door het zand onder de kabel met hoge waterdruk weg te spoelen waardoor de kabel zakt en weer op toelaatbare diepte komt te liggen.

  • Op Infomil en de site van het RIVM kan je hier de nodige informatie over vinden. Bij de traject bepaling wordt een berekening gemaakt waarmee de zogenaamde zakelijke rechtstrook wordt bepaald. Tijdens gebruik worden er de nodige metingen verricht. Overigens praten we hierbij niet over straling, maar over magnetische velden. Daar zit nogal een verschil tussen.

 2. In Duitsland worden de kolen centrales weer op gestookt om dat er te weinig wind is en als men gas neemt krijg je nog subsidie worden we nu bedonderd of niet .Er zijn een hoop mensen die hier weer kapitalen aan verdienen .

 3. Volgens voorspellingen op de beurs : €150,- extra op electra voor elk gezin per jaar omhoog.
  Gas prijs , met €400,- omhoog per gezin .
  En dus €550,- per jaar om hoog .
  Het is onbegrijpelijk, op electra zo veel.
  Terwijl ontzettend veel KWh op het net gezet wordt Z.panelen en windmolenparken?
  We worden belazerd en uit geknepen.

 4. Omdenken: in plaats van klagen over verhoogde kosten, leveranciers enz kan er misschien ook eens kritisch naar eigen energieverbruik kijken. Als we allemaal iets zuiniger zijn en/ofzelf voor energie zorgen (bv door zonnepanelen) is er ook minder capaciteit nodig en wordt het goedkoper voor jezelf.

 5. Ervzijn er maar een paar die hier rijk van worden en die zitten in de haag en wij maar investeren Nederland de liefste jongen van de klas .

 6. Het is een grote poppenkast aan het worden. Gas en stroom worden flink duurder omdat gas op dit moment schaars is zegt men. Welnu de energie centrales die kolen stoken worden weer volop in gebruik genomen ja ook in Nederland mensen. En waarom, omdat de kolen op dit moment veel goedkoper zijn als gas. Dus zou je denken dan wordt stroom toch goedkoper. We worden op alle fronten in dit land besodemieterd. Dat spul in den Haag moet heel gauw vertrekken. Die denken dat de mensen allemaal een geldboom hebben.

 7. Er liggen al zo ontzettend veel zonnepanelen, huizen worden masaal na-geïsoleerd.. en nog gaat de stuksprijs van gas en ook elektra omhoog. . Slechts om en nabij 20% van het Groningse gas wordt in NL verbruikt, de rest export. afhankelijk van de afschaling loopt de prijs onevenredig hard omhoog..geldt voor alle grondstoffen. Zoals hout verf, ze creeëren schaarste die er niet is ..Er lopen 2 pijpen met het Russische hoogcalorische gas naar Rotterdam en Ijmuiden,.om dat in uw Huishouden te kunnen gebruiken moet er stikstof worden bijgemengd. En dat terwijl boer en industrie daarmee moeten minderen. Er klopt totaal niets van. We worden uitgerookt. Op een dag breekt de pleuris uit tenzij me massaal stoppen met die waanzin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in