Foto Google Streetview

Voorhout – Wethouder Arno van Kempen (D66) is woensdag in de vergadering van de raadscommissie DEB diep door het stof gegaan vanwege de gang van zaken rond de verkoop van de boerderij aan de Leidsevaart in Voorhout, nabij sportpark Elsgeest.

De gemeente Teylingen had enkele jaren geleden de boerderij gekocht met het oog op de uitbreiding van het nabijgelegen sport- en recreatiepark Elsgeest. De verwachting was dat de grond onder de boerderij nodig zou zijn voor de geplande uitbreiding. Die grond bleek later echter niet nodig te zijn, waarna de gemeente een makelaar de opdracht gaf om de boerderij weer te verkopen. De makelaar bleek in zijn relatiebestand een aantal gegadigden te hebben dat de boerderij wel tegen de vraagprijs wilde kopen. Daardoor was het niet meer nodig om de boerderij openbaar te koop te zetten in krantenadvertenties en op Funda. Na de verkoop van de boerderij stuurde een oud-inwoner van Voorhout echter een brief naar de gemeente dat hij ook geïnteresseerd was in de aankoop van de boerderij. Deze potentiële koper beweerde dat hij wist wat de verkoopprijs van de boerderij bedroeg, en dat hij eventueel wel bereid was geweest om 200.000 euro meer te betalen dan waarvoor de boerderij nu van de hand was gegaan. De gang van zaken leidde in december al tot vragen van de CDA-fractie. In de beantwoording daarvan liet B&W echter weten dat de verkoop van de boerderij gewoon openbaar was verlopen. Nadat de brief van de oud-Voorhouter door de gemeente was ontvangen heeft het college van burgemeester en wethouders de gang van zaken nogmaals onderzocht, en daaruit bleek dat de verkoop dus niet openbaar was geweest.

Naar aanleiding van nieuwe vragen van het CDA ging wethouder Van Kempen woensdag in de raadscommissie DEB diep door het stof. “De vragen van het CDA zijn in december niet juist beantwoord, weten we met de kennis van nu. Dat is niet opzettelijk gedaan. Onze antwoorden waren gebaseerd op de opdracht die we indertijd aan de makelaar hebben verstrekt voor de verkoop van de boerderij. Daarin was sprake van het te koop zetten van de boerderij op onder andere Funda en Facebook. Achteraf gezien is dat dus anders gegaan, en daarvoor zijn excuses op zijn plaats. We betreuren het dat niet iedereen een bod heeft kunnen uitbrengen. Hieruit hebben we geleerd dat we bij de verkoop van onroerend goed niet uit kunnen gaan van de gemaakte afspraken, maar dat we moeten kijken naar hoe er achteraf daadwerkelijk gehandeld is. Maar er is op geen enkele wijze sprake van opzet aan onze kant”, aldus een schuldbewuste wethouder.

De gemeente zal in het vervolg bij de verkoop van onroerend goed altijd bedingen dat deze geheel openbaar moet plaatsvinden, aldus Van Kempen.

5 REACTIES

  1. Mag hij ook de berm gebruiken om te parkeren en het fietspad om over te rijden het gras is nu kapot gegaan hij kan tocht achterom rijden we zijn benieuwd gr. Theo.

  2. Als ik dit zo lees heeft de makelaar zich niet aan de afspraken gehouden en zou dus aansprakelijk gesteld moeten worden door de gemeente voor de gemiste opbrengst bij openbare verkoop. Verhaal stinkt toch wel aan alle kanten en mijn beeld van de makelaar is nogmaals bevestigd.

    Wie was de makelaar eigenlijk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in