Lisse – Een motie die D66, CDA, Nieuw Lisse en SGP-CU toepasselijk ‘een huis om in te wonen’ hebben genoemd, moet ervoor gaan zorgen dat eigenaren zelf in hun woning gaan wonen in plaats van deze op te kopen voor de verhuur. De motie werd donderdag in de raadsvergadering met algemene stemmen aangenomen.

De partijen wezen erop dat kapitaalkrachtige beleggers, maar ook kleinere verhuurders nu koopwoningen opkopen om deze te verhuren en hiermee de prijzen van woningen omhoog stuwen. De woningmarkt wordt volgens de partijen voor de middeninkomens en starters steeds minder bereikbaar. De motie vroeg daarom naast de zelfbewoningsplicht ook aandacht voor een anti-speculatiebeding. Zo’n beding kan ervoor zorgen dat een woning niet aangeschaft kan worden als het doel enkel is om deze met winst te verkopen.

Bij nieuwe koopwoningen op gemeentegrond zal nu standaard in de voorwaarden een anti-speculatiebeding en een zelfbewoningsplicht opgenomen moeten worden. Voor het bouwen op de grond van private partijen is dit ook het doel, indien dit juridisch mogelijk is.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in