Bollenstreek – Ziggo stopt op 3 augustus met het doorgeven van het analoge FM-radiosignaal via haar kabelnetwerk in onze regio. Vanaf deze datum kan lokale omroep BO (Bollenstreek Omroep), net als alle andere zenders, in de Bollenstreek bij Ziggo alleen nog digitaal worden ontvangen.

Ziggo stopt volgens eigen zeggen met analoge radio om de snelheid van het internet verder te verhogen en technisch te innoveren. Op deze manier blijft Ziggo voorbereid op de klantbehoefte van de toekomst en kunnen klanten allerlei toekomstige toepassingen gebruiken met behulp van haar netwerk, zo laat de provider weten.

Controleren
Om te controleren of je analoog via het kabelnet van Ziggo naar de radio luistert, kun je je FM-ontvanger afstemmen op de FM-frequentie 98,8 MHz. Hoor je daar een bericht van Ziggo, dan luister je analoog. Dat is dus vanaf 3 augustus 2021 niet meer mogelijk.

Weet je niet zeker of je analoog of digitaal naar de radio luistert? Controleer dan of er naast de stroomkabel nog een kabel loopt van je radio naar de wandcontactdoos van Ziggo (vaak naar ‘R’ of ‘Radio’). Haal deze kabel uit je radio en controleer of het signaal is weggevallen. Is dat het geval, dan luister je nog analoog.

Luister je radio via je televisie, CI+-module of mediabox? Of bijvoorbeeld via internetradio of via de ether op FM of DAB+, dan hoef je niets te doen en kan je ook na de uitschakeling van het analoge FM-radiosignaal op het kabelnetwerk van Ziggo gewoon blijven genieten van je favoriete radiostation.

Ik luister nog analoge radio. Wat moet ik doen?
Het analoge FM-signaal stopt bij Ziggo op 3 augustus 2021. Er zijn verschillende mogelijkheden om ook na de afschakeling radio te blijven luisteren. We zetten ze op een rij.

Neem je bij Ziggo digitale televisie af, dan kun je daarmee ook radio luisteren via je televisie, CI+-module of mediabox.
 Heb je van Ziggo bij je abonnement een Mediabox XL of Mediabox Next in bruikleen? Dan kun je hiervoor de radio-app openen. BO Radio vindt je daar bij de lokale omroepen.
 Kijk je via de ingebouwde DVB-C-tuner van je televisie, met een CI+-module of een andere mediabox (bijvoorbeeld Humax of Samsung), dan vindt je de radiozenders via de Radio/TV-knop op je afstandsbediening vanaf kanaalnummer 801. Heb je geen Radio/TV-knop, dan vindt je de radiozenders meestal vanaf kanaalnummer 1801. Een overzicht van alle digitaal te ontvangen radiozenders vindt je op de website van Ziggo:
https://www.ziggo.nl/radio
BO Radio is bij Ziggo digitaal te ontvangen op kanaalnummer 918 of 1918.

Je kunt ook naar alle digitale radiozenders luisteren met een aparte digitale radio-ontvanger.
Zo’n digitale radio-ontvanger kan onder andere via Ziggo worden aangeschaft. Met deze ontvanger van het merk Quantis luister je tot 61 digitale radiozenders. Het apparaat beschikt over een display voor zenderinformatie en is eenvoudig aan te sluiten op de tv-wandcontactdoos van Ziggo. De ontvanger kost eenmalig 50 euro en kun je hier bestellen:
https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35264

Wil je toch analoog naar de radio blijven luisteren, dan dien je een FM-antenne op je radio aan te sluiten om radiozenders via de ether te kunnen ontvangen.
Ziggo levert gratis een binnenantenne die je huidige coaxkabel vervangt. De ontvangstkwaliteit is wel afhankelijk van het antennesignaal. Verder is er een aantal radiozenders dat in de ether niet op FM te ontvangen is, zoals NPO Radio 5, enkele commerciële radiozenders en alle buitenlandse zenders. Die kun je dan dus niet ontvangen. BO Radio zendt in de Bollenstreek in de ether uit op de FM-frequentie 105,3 MHz. De FM-antenne kun je kosteloos bij Ziggo bestellen:
https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35265

DAB+ en FM
Veel moderne radio’s maken gebruik van DAB+ of internetradio. Hiermee kun je storingsvrij genieten van veel zenders. Overweeg je een nieuwe radio? Dan kan dit een interessante optie voor je zijn, want de analoge FM-uitzendingen via de ether zullen te zijner tijd ook worden stopgezet. Overigens zal dit nog wel zo’n 6 tot 10 jaar duren. Houd er wel rekening mee dat BO Radio op dit moment nog niet via DAB+ te ontvangen is, dus je nieuwe radio zal naast DAB+ ook nog de FM moeten kunnen ontvangen. BO Radio zendt in de Bollenstreek uit op de FM-frequentie 105,3 MHz.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in