WOZ-waarde 2019-2020, bron: NOS

NOORDWIJK – De WOZ-waarde is in Noordwijk het afgelopen jaar (2020-2021) met 7,5% gestegen. Gemeenteraadslid Wally Rodenburg (NZLokaal) maakt zich zorgen over de stijgende WOZ-waarde van woningen. De WOZ-waarde steeg in 2019-2020 met 9,7%.

Rodenburg wil weten, wat dit voor gevolgen heeft voor de lokale belastingen, die inwoners hierdoor extra moeten betalen. Ook kijkt hij uit naar een antwoord van het college van burgemeester en wethouders op de vraag; hoeveel extra inkomsten de gemeente tegemoet kan zien vanwege de stijgende WOZ-waarde.

Een reactie op dit soort schriftelijke vragen laat meestal enkele weken op zich wachten. (Link naar kaart NOS met WOZ-waarde per gemeente, 2019-2020.)

3 REACTIES

 1. Een onzinnige vraag. Er is immers geen direct verband tussen de stijging van de WOZ-waarde en de stijging van de belasting. Hoe werkt het namelijk:

  in de begroting wordt een absoluut bedrag vastgelegd wat de gemeente wil ontvangen aan OZB van woningen, zeg bijvoorbeeld
  € 1.000.000. Als de WOZ-waarde van alle woningen bij elkaar opgeteld dat € 500 miljoen bedraagt, wordt het tarief 1 miljoen gedeeld door 500 miljoen is 0,2%. Heb je een huis van € 300.000, dan betaal je dus € 600. Stijgt de WOZ waarde naar € 550 miljoen, en blijft de gemeente vasthouden aan € 1 miljoen opbrengst, dan wordt het tarief dus 1/550 = 0,181%. Als het huis ook 10% is gestegen (naar 330.000) dan betaalt deze eigenaar nog steeds (afgerond) € 600.

  Besluit de gemeente echter de beoogde opbrengst te verhogen, dan wordt de belasting per individu wel hoger.

  Wat wel zo is, is dat de prijsstijgingen is sommige marktsegmenten hoger zijn dan in andere. Stijgt je huis meer in waarde dan de gemiddelde WOZ-waarde, dan betaal je meer dan het jaar daarvoor. Stijgt je huis daarentegen minder dan gemiddeld, dan betaal je dus minder.

  Lijkt me basiskennis voor ieder raadslid.
  Vraag beantwoord lijkt me, kunnen de betrokken ambtenaren weer iets zinnigers doen.

  Marcel Wiebes

 2. Ja als je zo’n gemeente bestuur hebt met zo’n groot gat in je handen dan ga je het toch bij je bewoners halen en dan ben je ernog niet wat denk je wat die Rutte gaat doen met zijn kornuiten dat gaan wij ook betalen en zo hou straks een groep over van hele rijken en mensen die net rond kunnen komen .

 3. Verhogen van belastingen is de makkelijkste maar ook minst creatieve of minst briljante manier van een behoorlijk bestuur, het lijkt eerder het uitgangspunt te zijn dan het allerlaatste redmiddel, wat het eigenlijk zou moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in