foto Martijn Beekman

Bollenstreek – Er komen in Zuid-Holland sneller dan gedacht zeker 3.000 betaalbare huurwoningen bij. Dankzij 10 miljoen subsidie uit de knelpuntenpot van de provincie kan de bouw van de huurwoningen worden versneld. Het gaat vooral om woningbouwprojecten met sociale- en middenhuurwoningen die nog een financieel tekort hadden.
De provincie stelde de knelpuntenpot in april in en werd direct overstelpt met aanvragen. ‘Het totaal aantal huurwoningen dat is ingediend en versneld gebouwd kan worden is boven verwachting’, zegt Anne Koning (PvdA), gedeputeerde Wonen van de provincie Zuid-Holland. De aanvragen behelzen onder meer de herstructurering en omvorming van bestaande gebouwen en projecten voor jongerenhuisvesting en beschermd wonen.

‘Dit is een mooie opbrengst’, aldus de provinciebestuurder. ‘ Dit laat zien dat door middel van een relatief bescheiden bijdrage meerdere woningbouwprojecten snel kunnen worden gerealiseerd. De eis is immers dat de bouw binnen twee jaar moet starten. Daarom ben ik zeer verheugd met dit resultaat.’


Zo kan in Hillegom met 175.000 euro van de provincie werk worden gemaakt van de bouw van 35 wooneenheden op de plaats van de voormalige Savioschool. In Lisse komen dankzij twee ton subsidie 44 woningen waar eerder de Rembrandtschool stond. En in Sassenheim komen in het project ‘Bloementuin’ op de plek van een oude dansschool en gymzaal dankzij 150.000 euro uit Den Haag versneld 86 duurzame woningen en appartementen.


De provincie vierde dit resultaat donderdag met de betrokken wethouders op het Verstedelijkingscongres op de woningbouwlocatie Valkenburg bij Katwijk. Samen met de wethouders droeg gedeputeerde Koning een heipaal het podium op. ‘Het kan wél!’, was hun boodschap in deze tijd van grote woningnood. Want in Zuid-Holland wordt dankzij deze en andere bijdragen van de provincie flink gebouwd.
Het congres was gewijd aan de vraag hoe de woningbouw nog meer versneld kan worden. Er werden voorbeelden getoond van innovatieve en industriële vormen waardoor snel woningen kunnen worden gebouwd. Ook werd bespreken hoe functies en doelgroepen met elkaar kunnen worden gecombineerd. Eén van die voorbeelden is een prefabhuis dat in zes dagen tijd compleet in een fabriek wordt gebouwd en ingericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in