‘Zwarte Piet moet weg’

Archieffoto Charles Nieuwenhuizen

Noordwijk – GroenLinks-fractievoorzitter Louis Koppel wil Zwarte Piet niet meer zien in Noordwijk. In een motie roept hij B&W op er voor te zorgen dat deze assistent van Sinterklaas niet meer te zien is in het dorp.

De gemeente moet alle organisaties die bij Sinterklaasfeesten in Noordwijk zijn betrokken, ,,aanmoedigen de zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken en zelf ook in alle gemeentelijke uitingen af te zien van het gebruik van de zwarte-pietfiguur.’’ Koppel vindt: ,,Het mag inmiddels ruimschoots als bekend worden verondersteld dat de zwarte pietfiguur voor kinderen en volwassenen van kleur het feest, dat toch voor alle kinderen is bedoeld, deerlijk kan verpesten. Ook als dat niet zo bedoeld is. Terwijl het ook algemeen bekend is dat het voor andere kinderen geen zier uitmaakt als piet van kleur verschiet. Laten we er dan ook in Noordwijk voor zorgen dat echt alle kinderen vanaf nu elk jaar écht van het Sinterklaasfeest kunnen genieten.’’

Sinterklaas zelf, een oude man die zomaar cadeautjes uitdeelt aan voor hem volstrekt onbekende kinderen, mag van GroenLinks nog wel Noordwijk binnen komen.

13 REACTIES

 1. Politiek moet zich niet bemoeien met wat goed en fout is binnen deze belachelijke discussie. Wederom het belerende vingertje van Groen Links:wij hebben gelijk en wie anders denkt discrimineert, oftewel de minderheid dringt wederom zijn/haar mening op aan de meerderheid, doodziek word ik hiervan!! We moesten ook al met z’n allen aan de biomassa en nu storten hun vrienden van Greenpeace ook weer basaltblokken af in de Doggersbank met alle risico’s vandien, goed bezig!

 2. Zijn jullie zelf niet jong en klein geweest voor die 3 weken dat die klaas hier is maak je om andere dingen druk hoe we van de corona af komen met z.n allen hier wordt je toch niet goed van.

 3. Weet je wat je hier mee bereikt Koppel dat de mensen nog meer gaan ageren .Dus doe iets nuttig voor de gemeente en niet de boel op scherp zetten .Hier windje geen stemmen mee.

 4. Juist door deze betutteling komen we steeds verder tegenover, in plaats van naast elkaar te staan. Door de tijd heen zal de zwarte Piet echt wel een kleurtje krijgen. Maar forceren werkt averechts.

  • Ik heb het artikel gelezen, waarin echt wordt opgeroepen om Zwarte Piet in de ban te doen ten faveure van niet de kinderen, maar sommige ouders die roeptoeteren in de diverse media zich gediscrimeerd te voelen, ,zoals aangegeven hebben kinderen geen problemen met Zwarte Piet, dit “probleem” speelt zich overigens voor een groot deel af in de Randstad en niet in de rest van Nederland en om hier dan ook nog een internationaal tintje aan te geven is helemaal te gek voor woorden!

 5. Zullen we het door Amerikanen (coka cola ) kerstfeest ook kort wieken ?
  De voorstelling met Rendieren en hulpjes ( kleine medemensen),
  Dieren martelen en voorspannen op kerstmarkten en kleine mensen belachelijk maken ?
  Dan alleen Kerstvieren volgens eigen principes , zonder of met cadeautjes .
  Oh , denk aan de middenstand!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in