Bron: Rijnland Route

Bollenstreek – De nieuwe weg tussen de A4 en de A44 gaat in de zomer van 2024 open. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt in de serie De RijnlandRoute op TV West. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De provinciale weg is onderdeel van de RijnlandRoute, die de infrastructuur in de Leidse regio beter moet verbeteren.

Deze nieuwe N434 bestaat uit een 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, en een stuk verdiepte ligging van anderhalve kilometer lang.

Testmanager Maikel Balster van de provincie Zuid-Holland loopt samen met programmamaker Johan Overdevest over de nieuwe weg. Trots kijkt Balster om zich heen. ‘Het is een technisch hoogstandje’, concludeert de teammanager. ‘Het is geen snelweg die op het maaiveld ligt en die gezien kan worden. Door de verdiepte ligging zie je geen auto’s rijden en hoor je ze ook niet.’

Er hangen al matrixborden en camera’s. De belijning is af en de vangrail staan er. De weg lijkt al helemaal klaar, toch duurt het nog bijna een jaar voor dit stuk van de route – de N434 – opengaat. Dat heeft alles te maken met de veiligheid.
‘We zijn de testfase gestart’, legt Balster uit. ‘Je ziet het niet, maar in het wegdek zitten 930 detectielussen, 130 camera’s zijn de ogen voor de wegverkeersleider, er zijn enorm veel luidsprekers en er zijn 2000 verlichtingsarmaturen.’

Al deze items moeten allemaal zijn getest om er zeker van te zijn dat de weg veilig is. ‘We willen niet een tunnel openstellen om daarna te moeten constateren dat-ie weer dicht moet. Daar gaat gewoon heel veel tijd overheen, omdat we dat goed en secuur moeten uitvoeren’, zegt Balster.

In de oorspronkelijke planning zou de weg in 2022 al opengaan, maar door meerdere tegenslagen werd de datum opgeschoven. Zo was er een dodelijk ongeval, een lekkage, de coronacrisis en een brand. Eind vorig jaar ging de provincie uit van de tweede helft van 2024: tussen augustus en december. Nu is de openingsdatum toch weer iets vervroegd: zomer volgend jaar kunnen we over de nieuwe weg rijden.

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West uit de serie: ‘De Rijnlandroute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in