Pixabay

Bollenstreek – Het aantal mensen in de Bollenstreek dat te maken heeft met armoede is lager dan het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Teylingen heeft het laagste percentage aan inwoners die onder de armoedegrens moeten leven, namelijk 1,5%. Lisse heeft een percentage van 1,6%, Noordwijk 2% en in Hillegom leeft 2,1% onder de armoedegrens.

Landelijk heeft het CBS, met behulp van een nieuwe rekenmethode, vastgesteld dat er vorig jaar 540.000 mensen in Nederland in armoede verkeerden, wat overeenkomt met 3,1 procent van de totale bevolking. Volgens eerdere berekeningen waren dat 820.000 mensen.De armoedegrens voor een alleenstaande lag in 2023 gemiddeld op 1.510 euro per maand. Voor een paar met twee kinderen tot 13 jaar was de grens gemiddeld 2.535 euro per maand. Waren er twee puberkinderen dan ging het om 2.910 euro bij een tweeoudergezin en 2.500 euro bij een eenoudergezin.

Het CBS kwam, in samenwerking met SCP (het Sociaal en Cultureel Planbureau) en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), donderdag met cijfers volgens een nieuwe methode om de armoede te berekenen. Volgens deze nieuwe methode leven er minder mensen in armoede in Nederland. Niet alleen het inkomen wordt in de berekeningen meegenomen, maar ook spaargeld of ander direct inzetbaar bezit telt mee bij de bepaling van armoede. Ook wordt bij de nieuwe rekenmethode gekeken naar de werkelijke kosten voor wonen en energie, in plaats van het gemiddelde.

6 REACTIES

  1. Eerder was al berekend dat het sociaal minimum te laag is om van te leven, zeker voor een alleenstaande zonder kinderen. Met een bijstandsuitkering of vergelijkbare uitkering of salaris op het sociaal minimum houd je gewoon te weinig over voor bv de tandarts. Ook dat zijn noodzakelijke kosten en die zijn hierin niet meegenomen. Ze moeten eens goed kijken naar of het sociaal minimum wel toereikend is om van te leven. Volgens mijn ervaring is dat niet zo. Zeker als je helemaal geen familie meer hebt die je af en toe eens iets toestopt is het onvoldoende. Het gaat dan niet om luxe maar om echt noodzakelijke uitgaven zoals de tandarts of een fietsteparatie die niet betaald kunnen worden van het sociaal minimum. Het sociaal minimum voor een alleenstaande moet dus omhoog.

  2. Ben het met jou eens Fleur! Er moet niet naar het bruto inkomen gekeken worden maar naar het vrij te besteden bedrag aan het eind van de maand. Dan rollen er heel andere cijfers uit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in