Noordwijk – De gemeente Noordwijk hoeft door de provincie niet gedwongen te worden om voldoende betaalbare woningen te bouwen. Dat schrijven B & W aan de provincie Zuid-Holland die door een zogenoemde proactieve aanwijzing Noordwijk wil dwingen op de nieuwbouwlocatie Bronsgeest 240 betaalbare woningen te bouwen. Noordwijk wil er 110 neer zetten.

Noordwijk zegt er trots op te zijn dat er in de periode 2019 t/m 2023 350 sociale huurwoningen zijn gebouwd. Dat is gebeurd aan het Rederijkersplein, Bavo, Northgo, Het Zilt, Offem-Zuid en Bavo Langehorst. Noordwijk heeft een paar jaar zelfs meer ambitie getoond dan regionaal afgesproken, schrijven B & W. Vanaf januari 2021 is afgesproken dat bij projecten van meer dan drie woningen de samenstelling moet zijn: 30% sociale huurwoningen, 15% middeldure huurwoningen, 25% middeldure koopwoningen en 30% vrije sector. Regionaal was de afspraak tot juni 2023 dat er 25% sociale huur moest worden gerealiseerd, Noordwijk had dus een hoger percentage.

Verder meldt Noordwijk dat er voor de periode 2024 tot en met 2030 577 sociale huurwoningen zijn opgenomen in diverse plannen afgesproken met de woningbouwcorporaties Stek en Padua.

Het verwijt dat in 2020 geen sociale huurwoningen zijn gerealiseerd komt volgens B & W waarschijnlijk door een verkeerde registratie. Van in 2020 gerealiseerde huurwoningen van Bavo fase 1b werden in 2021 de sleutels uitgereikt.

Noordwijk noemt verder toekomstige bouwlocaties: aan de Maarten Kruytstraat, Nicolaas Barnhoornweg (25), Schoolstraat (60), Jan Kroonsplein (18), Groot Hoogwaak (94), Zilveren Kruis (50) en Binnenweg (16). In totaal staan er in het door de provincie goedgekeurd regionaal woningbouwprogramma van Holland Rijnland voor Noordwijk tot en met 2032 2756 woningen in de planning waarvan 1068 (39%) sociale huurwoningen. Hierbij zitten ook projecten aan het Gruenepad en de Hoogwakersbosstraat waar 100% sociaal is geprogrammeerd.

B & W eindigen de brief met het uitspreken van vertrouwen dat de informatie de provincie ‘voldoende comfort’ heeft gebracht en ze willen graag een uitnodiging voor een eerder aangekondigd overleg. Over de invulling van Bronsgeest loopt overigens nog een rechtszaak waarvan de uitspraak elk moment kan komen.

14 REACTIES

 1. Het komt mij vreemd over dat Noordwijk “trots” is op het gegeven dat er 350 sociale huurwoningen zijn gebouwd in een periode van 5 jaar, 2019 t/m 2023. Dat zijn 70 woningen per jaar, en dat verdeeld over de 3 kernen, De Zilk, Noordwijkerhout en Noordwijk. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, gezien de ellenlange wachtlijsten.
  Gezien de traagheid van het bouwen en de traagheid in de uitvoering van plannen door de gemeente lijkt het mij nogal voorbarig om te noteren dat er tot en met 2032 2756 woningen gebouwd zullen worden.
  Zullen we zeggen: gevalletje whisful thinking?

 2. In een ander artikel hadden ze het maar over zes woningen aan de Schoolstraat. 60 durven ze hier niet. Je kunt veel zeggen over Katwijk, maar woningen bouwen kunnen ze daar wel

 3. Er moet denk meer gekeken worden naar “betaalbare ” woningen. Daar hebben jeugd, en voor de doorstroming, ouderen meer aan

 4. Als Noordwijk inderdaad meer gebouwd heeft als volgens de afspraken zou moeten, is dat nog geen reden om trots te zijn op het gerealiseerde aantal. Gezien het aantal woningzoekenden zou er veel meer betaalbaar gerealiseerd moeten worden. Noordwijk zou trots kunnen zijn als het laat zien alle mogelijke moeite te doen om meer sociale huurwoningen te bouwen. En dat is zeker niet het geval.

 5. Misschien zouden ze ook van bestaande sociale woningen die leegkomen, recent meegemaakt, ook gewoon weer sociale huurwoningen maken, in plaats van er meteen vrije sector woningen van te maken. Zo blijven de noordwijkse woningzoekenden eindeloos zoeken naar een betaalbare eensgezinswoning.

 6. Begrijp ook niet dat ze naast het Vinkenveld niet gaan bouwen land is van de gemeente en daar was 10 jaar geleden al sprake van kunnen heel veel tiny houses komen!

 7. Waar een wil is is een weg. Als de wil om meer te bouwen ontbreekt dan mag je zeker niet trots zijn. List en bedrog en onderling wantrouwen ligt hier aan ten grondslag. Benut de capaciteit in Bronsgeest optimaal. Anders dwingt de provincie dat straks af en terecht.

 8. Noordwijk schrijft het zelf goed: “ze hebben de ambitie om..”. Ik heb ook de ambitie om multimiljonair te worden maar ik heb nog heel wat stappen ze zetten om er te komen. Bij hete erste de beste megalomane bouwplan worden de ambities weer in de ijskast gezet en komen er 50 of meer appartementen met een vanaf prijs € 1mln. Dat gaan ze dan natuurlijk compenseren in een plan dat niet van de grond komt omdat niemand dat wil bouwen omdat het niet rendabel is zonder die dure woningen. Zo werkt het in de gemeente Noordwijk.

 9. Ja ze bouwen wel twee onder een kap noem je dat sociaal aan mijn hoela de gewonen hard werkende man kan zo iets niet betalen of hebben jullie dat niet door op dat gemeentehuis . Nee want ze hebben alleen maar oog voor een klote boulevard . Het is een schande om hier trots op te zijn . Maar schamen doen ze zich daar niet .

 10. En hoeveel oude huurwoning zijn er vervolgens weer verkocht of gesloopt voor neiuwbouw? Hoeveel huurwoningen zijn er dan netto bijgekomen?

 11. Het hele Woningbouwtheater in Noordwijk is een Treurspel.Waarom ontluchten zoveel Jongeren
  ons Dorp ?,omdat ze hier niet in Aanmerking komen.
  Wat Puntensysteem ?Alle betaalbare Woningen aan Inwoners [ Noordwijkers ] toewijzen.
  Wat hebben we dan voor vreemde toewijzers.Ze willen toch geen Wassennaar van maken .
  Ook in Noordwijkerhout wijzen ze achterelkaar 4 kamerhuizen aan Enkelingen toe.Niet echt logisch.Er is een vernuftige Planning nodig.
  De Bollen winnen het ook niet, want over 50 Jaar is alles van die teelt in Noord-Holland

 12. Er worden veel te weinig betaalbare koopwoningen gebouwd voor starters. Het middensegment woningen is veel te duur waardoor veel mensen van buiten de gemeente uiteindelijk de koopwoningen gaan betrekken.
  Het is goed om kopen te stimuleren,, men wordt meer uitgedaagd verantwoordelijkheid te nemen voor een fijne woonomgeving en beperkt afhankelijkheid van overheden.

 13. De reden dat er volgens ‘gemeente Noordwijk’ meer woningen zijn gebouwd is door Offem-Zuid en de ‘annexatie’ van Noordwijkerhout en De Zilk. Dit laatste kwam Noordwijk goed uit: het percentage sociale woningen lag hier aanmerkelijk hoger. Tel het bij elkaar op en ‘Gemeente Noordwijk’ doet het opeens ‘beter’. Cijfertjes beste mensen, het bestuur in dit dorp gebruikt het in haar voordeel……… statistieken kun je altijd naar jouw hand zetten door dingen toe te voegen of weg te laten, al naar jouw belang…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in