Foto: PB

Teylingen – Het restafval van inwoners in de gemeente Teylingen bestaat voor zo’n 72% uit waardevolle, recyclebare grondstoffen. Dat blijkt uit de evaluatie van het afval- en grondstoffenbeleid 2020 – 2023. Waardevol afval dat niet wordt gescheiden en in de grijze container terechtkomt wordt verbrand, wat zorgt voor meer CO2-uitstoot. Daarbij ontvangen inwoners minder korting op hun afvalstoffenheffing en betalen dus meer.

Uit sorteeranalyses in 2022 blijkt dat van het groenafval (GFT) nog 43 kilo per inwoner bij het restafval belandt, terwijl 100 kilo gescheiden wordt ingezameld. Andere stromen zoals papier en karton (OPK) en verpakkingen, blik en drankkartons (PBD) hebben een scheidingspotentieel van respectievelijk 10 en 11 kilo. Opvallend is textiel: hiervan wordt meer bij het restafval aangetroffen dan gescheiden ingezameld, ondanks dat 55% van de inwoners in het onderzoek hebben aangegeven textiel goed te scheiden.

Wel blijkt uit de evaluatie dat inwoners van Teylingen steeds beter hun afval scheiden. Zo’n 69% van het afval werd in 2023 gescheiden, een stijging ten opzichte van 62% in 2020. Daarnaast is het restafval per inwoner (huishoudelijk en milieustraat) in die periode afgenomen van 186 naar 133 kilo per jaar. De gemeente wil dit verder terugbrengen naar 100 kilo per jaar. Ondanks deze positieve trend blijft illegale afvaldumping een probleem. In 2023 zijn 2.203 meldingen gemaakt, net zoveel als in 2020.

De gemeente Teylingen werkt de komende tijd aan een nieuw afvalbeleid om de landelijke doelen te halen: 100 kilo restafval per inwoner per jaar en minstens 60% van het gescheiden afval moet bruikbaar zijn voor hergebruik.

1 REACTIE

  1. Dat wordt verbrand dus meer co2, afval wat wij extra recyclen wordt extra geïmporteerd uit Italïe om die verbrandingoven rendabel te krijgen. En ze daar elders weer co2 besparen. Goed bezig allemaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in