Bewoners leggen de sedummatten aan

Lisse –  Om de verstening tegen te gaan en de biodiversiteit te ondersteunen, leggen bewoners van het Lisserse Bloembinderspark sedummatten op het dak. De tweede editie van dit buurtinitiatief, opgezet door bewoners Jan van Hoven en Frank Hulsebosch, wordt enthousiast ontvangen. Zelfs het Hoogheemraadschap en de gemeente Lisse, dragen hun steentje bij.  

‘Als je dan naar buiten kijkt en ziet hoe leuk het is, in plaats van zo’n zwart dak’, wijst initiatiefnemer Jan enthousiast naar één van de groene daken. ‘Je ziet straks allemaal vogels en insecten rondvliegen.’ Vorig jaar zomer belden de zelfbenoemde ‘groen buddies’, Jan en Frank, bij alle buurtbewoners aan om te kijken wie er mee wilden doen aan de tweede editie van hun project om zwarte daken om te toveren in groenen. 

‘Twee jaar geleden hebben we al bij vijf bewoners groendaken aangelegd. Dat was hartstikke leuk, maar we vonden het toch een wat magere opbrengst. Daarom hebben we nog een keer het initiatief genomen om de actie op te zetten’, legt Van Hoven uit. Dit keer doen er maar liefst 16 bewoners mee en wordt er in totaal 130 vierkante meter sedum aangelegd. De twee groenfanaten hebben dus al meer bewoners van het Bloembinderspark weten te overtuigen. 

Kostenplaatje

Door de benodigde hoeveelheden goed te berekenen en de juiste contacten met leveranciers, hebben de bewoners de kosten zo laag mogelijk weten te houden. Daarnaast subsidieert het Hoogheemraadschap 25% van de kosten en levert de gemeente Lisse de komende twee jaar de benodigde voeding voor de vetplantjes. ‘Bij een standaard schuurtje van 3 x 2, kom je uit op een bedrag van 300 tot 350 euro. Dat is inclusief de versteviging van het plafond. Dan gaat daar nog de korting van het Hoogheemraadschap vanaf. Een goede deal, lijkt mij’, betoogt Jan. 

Alle daken groen

Nog lang niet alle daken kleuren groen in het Bloembinderspark. ‘Het doel is om alle vlakken volledig groen te krijgen. Het lijkt mij dat dat moet gaan lukken’, zegt mede-initiatiefnemer Frank Hulsebosch met vertrouwen. Hij spreekt verder met verslaggever Nick Vink over de voordelen van een sedumdak:

1 REACTIE

  1. Goed initiatief. Als Buurkracht team van de Vogelwijk en LisseRond denken wij erover na om ook zoiets te organiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in